• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav/zdravlje

21.11.2022

21:00

MIRISNE, ukusne i ZDRAVE! Napravite marmeladu od DUNJA, punjene sa suvim VOĆEM, ali i sa PILETINOM!

Shutterstock

Recepti

MIRISNE, ukusne i ZDRAVE! Napravite marmeladu od DUNJA, punjene sa suvim VOĆEM, ali i sa PILETINOM!

Podeli vest

Zanimljivo je da se u narodnoj medicini koriste svi delovi dunje, plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup od ploda...

Iako je dunja već vekovima često korišćen prirodni osveživač vazduha, slatko od dunja omiljena poslastica i dobrodošlica naših baka, a rakija dunjevača izuzetno popularno piće poslednjih decenija, ovo voće ima još mnogo toga da ponudi. Vitaminska bomba jeseni u narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba, a zanimljivo je da se u narodnoj medicini koriste svi njeni delovi, plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup od ploda.

Plod je prepun vitamina i minerala. U velikim količinama sadrži vitamin C, ali i B1, B2, nijacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Dunja je savršena za dijetu, jer sadrži proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate, a na 100 grama ima samo 57 kalorija.

Zdravlje 

Sok od ove zlatne voćke pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana preporučuje anemičnim osobama, ali i za pomoć kod upale sluzokože želuca i creva. Upotrebljava se i za umirivanje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Veoma je efikasan u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Foto: Shutterstock

Sok od ove zlatne voćke pomaže kod kašlja

Stari Grci i Rimljani

Ova namirnica, poreklom iz jugozapadne Azije, bila je popularna kod starih Grka, koji su je pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, a u grčkoj mitologiji simbolizovala je ljubav i sreću. Rimljani su iz dunje dobijali eterična ulja koja su koristili u parfimerijama.

Blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem, pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i štiti organizam od radioaktivnog zračenja.

Čaj od semenki dunja ublažava nesanicu, umiruje napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz iz semenki zaceljuje opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodni lek za zaustavljanje dijareje.

U kulinarstvu

Dunje ne mogu da se jedu sirove, već kuvane ili pečene. Zbog velike količine pektina u kori, kuvaju se i koriste za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, reč "marmelada" potiče od portugalske reči za dunju "marmelo".

Dunje se, poput jabuka i krušaka, mogu peći, samostalno ili punjene nadevom od putera, šećera i pavlake. Dodavanjem dunja u nadev za pitu od jabuka dobićete posebnu aromu, a možete pripremiti i druge poslastice, poput musa ili suflea.

U Španiji se dunja kuva zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica membrilo (sir od dunja), a nešto slično postoji u Francuskoj, ali i kod nas u Vojvodini (kitnikes).

Dunje se dobro slažu i s mesom, ukoliko se meso peče zajedno s dunjama ili se već pečeno meso poslužuje uz sos od dunja, dok alkoholnim pićima, poput votke i rakije, daju posebnu mirisnu notu.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Marmelada

Marmelada

Sastojci: 3 kg očišćenih neoljuštenih dunja, 1 kg šećera, 4 veće kisele jabuke (greni smit), 400 ml vode, sok od dva veća limuna.
Priprema:
Iseckane dunje i jabuke staviti u šerpu, dodati šećer, limunov sok i vodu i kuvati 20-30 minuta, dok voće ne omekša, pa propasirati štapnim mikserom. Šerpu vratiti na šporet i kuvati još 10-15 minuta da se marmelada zgusne. Vruću marmeladu sipati u takođe vruće sterilisane tegle.

Foto: Shutterstock

Pečene i punjene

Pečene i punjene

Sastojci: 8 većih dunja, 100 g mlevenih oraha, 100 g suvog grožđa, 100 g smeđeg šećera, kašičica cimeta, 100 g putera, i još malo za podmazivanje.
Priprema:
Dunje oljuštiti, očistiti i izdubiti sredinu. Pomešati orahe, suvo grožđe, šećer i cimet. Posudu za pečenje podmazati otopljenim puterom. Poređati dunje u posudu, pa ih napuniti pripremljenim filom. Ako ima viška, nije problem, samo ga "pobacajte" preko. Zagrejte renu na 200 stepeni. Rastopljenim puterom prelijte napunjene dunje i pecite oko 45 minuta, dok lepo ne omekšaju. Poslužite uz karamel preliv, šlag ili sladoled po želji.

Foto: Shutterstock

Aromatična piletina

Aromatična piletina

Sastojci: 800 g pilećeg belog mesa, 4 dunje, limun, sveži bosiljak, 50 g putera, 200 ml mleka, kašika brašna, malo muskatnog oraščića u prahu, kašika kisele pavlake, malo maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
Meso prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite, pospite seckanim bosiljkom i položite u pleh, obložen papirom za pečenje. Preko poređajte dunje isečene na kolutiće, poprskajte maslinovim uljem i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Za to vreme zagrejte puter, dodajte brašno i toplo mleko i mešajte da se ne stvaraju grudvice. Posolite, dodajte malo muskatnog oraščića i pobiberite. Kad se sos zgusne, skinite s ringle, dodajte kiselu pavlaku i promešajte. Sos sipajte preko mesa i dunja i pecite još dva-tri minuta.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

Roglić: Srbija dobila pristup fondovima za završetak zbrinjavanja otpada sa živom
Srbija

Roglić: Srbija dobila pristup fondovima za završetak zbrinjavanja otpada sa živom

Načelnica Odeljenja za hemikalije u Ministarstvu zaštite životne sredine Sonja Roglić izjavila je danas da je za Srbiju veoma značajno što je parlament ratifikovao Zakon o potvrđivanju Minamata konvencije o živi, jer je na taj način Srbija dobila pristup fondovima iz kojih će se finansirati odgovarajuće zbrinjavanje otpada sa živom.

22.12.2024

13:52

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set