• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: Informer.rs

27.12.2022

13:59

KAKO DA OMEKŠATE TVRDO I ŽILAVO MESO? Ovim TRIKOVIMA se služe PROFESIONALCI!

Pixabay

Recepti

KAKO DA OMEKŠATE TVRDO I ŽILAVO MESO? Ovim TRIKOVIMA se služe PROFESIONALCI!

Podeli vest

Uz nekoliko trikova, poput korišćenja marinde i čekića uz sečenje i kuvanje moguće je pripremiti meso tako da se dobije mekan i sočan specijalitet

Sigurno vam se nekada dogodilo da ste kupili komad mesa koji je prilično žilav. I možda ste pomislili da takvo meso ničemu ne služi, pa ste ga ili bacili ili ga iskoristili da nahranite ljubimce.

Foto: pixabay.com

Meso

Profesionalni kuvari su otkrili šta je potrebno da uradite.

1. Marinada

Meso ostavite na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko cele noći u marinadi. Ovo je važan preduslov za mekano i sočno meso, jer ne samo da će dobiti svu punoću ukusa, već će marinada i poboljšati ukus mesa i smekšaće ga. Takođe, važno je da marinada sadrži izvor kiseline kao što su sok od limuna, jogurt ili sirće, kao i dosta soli.

2. Čekić

Čekić za meso bi trebalo da se nađe u svakoj kuhinji, jer kada meso istučete njime, istanjićete komad mesa, pa će ono zbog toga biti termički ravnomerno obrađeno, ali ćete i omekšati žile u postupku udaranja.

Foto: Pixabay

Čekić za meso

3. Sečenje

Izgled i ukus pečenog mesa zavise i od načina na koji meso, pre nego počnemo sa termičkom obradom, sečemo. Ovo dobro znaju mesari. Šta je potrebno da uradite? Pre svega, dobro pregledajte sirov komad mesa i nađite smer u kojem se mišićna vlakna u njemu kreću. Zasecite nožem u smeru u kom idu vlakna. Tako ćete ih skratiti i meso će postati lakše za žvakanje.

4. Kuvanje

Da biste napravili gulaš od tvrdih komada juneće lopatice ili buta, važno je da obradite meso termički na laganoj temperaturi. Termička obrada bi trebalo da traje satima. Gulaš se svakako tradicionalno kuva dva-tri sata, a kolagen u mišićnom tkivu mesa se u tom procesu razgrađuje i na taj način komadi postanu mekani.

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set