• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.12.2022

13:59

KAKO DA OMEKŠATE TVRDO I ŽILAVO MESO? Ovim TRIKOVIMA se služe PROFESIONALCI!

Pixabay

Recepti

KAKO DA OMEKŠATE TVRDO I ŽILAVO MESO? Ovim TRIKOVIMA se služe PROFESIONALCI!

Podeli vest

Uz nekoliko trikova, poput korišćenja marinde i čekića uz sečenje i kuvanje moguće je pripremiti meso tako da se dobije mekan i sočan specijalitet

Sigurno vam se nekada dogodilo da ste kupili komad mesa koji je prilično žilav. I možda ste pomislili da takvo meso ničemu ne služi, pa ste ga ili bacili ili ga iskoristili da nahranite ljubimce.

Foto: pixabay.com

Meso

Profesionalni kuvari su otkrili šta je potrebno da uradite.

1. Marinada

Meso ostavite na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko cele noći u marinadi. Ovo je važan preduslov za mekano i sočno meso, jer ne samo da će dobiti svu punoću ukusa, već će marinada i poboljšati ukus mesa i smekšaće ga. Takođe, važno je da marinada sadrži izvor kiseline kao što su sok od limuna, jogurt ili sirće, kao i dosta soli.

2. Čekić

Čekić za meso bi trebalo da se nađe u svakoj kuhinji, jer kada meso istučete njime, istanjićete komad mesa, pa će ono zbog toga biti termički ravnomerno obrađeno, ali ćete i omekšati žile u postupku udaranja.

Foto: Pixabay

Čekić za meso

3. Sečenje

Izgled i ukus pečenog mesa zavise i od načina na koji meso, pre nego počnemo sa termičkom obradom, sečemo. Ovo dobro znaju mesari. Šta je potrebno da uradite? Pre svega, dobro pregledajte sirov komad mesa i nađite smer u kojem se mišićna vlakna u njemu kreću. Zasecite nožem u smeru u kom idu vlakna. Tako ćete ih skratiti i meso će postati lakše za žvakanje.

4. Kuvanje

Da biste napravili gulaš od tvrdih komada juneće lopatice ili buta, važno je da obradite meso termički na laganoj temperaturi. Termička obrada bi trebalo da traje satima. Gulaš se svakako tradicionalno kuva dva-tri sata, a kolagen u mišićnom tkivu mesa se u tom procesu razgrađuje i na taj način komadi postanu mekani.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija