• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.01.2023

07:50

RUSKA SALATA, ISTI UKUS, A 13 IMENA! Poznati portal "Tejst atlas" objavio istraživanje o nezaobilaznom obroku prazničnih trpeza

Shutterstock

Recepti

RUSKA SALATA, ISTI UKUS, A 13 IMENA! Poznati portal "Tejst atlas" objavio istraživanje o nezaobilaznom obroku prazničnih trpeza

Podeli vest

Poznati gatro portal "Tejst atlas" objavio je zanimljivu kartu sveta koja prikazuje kako se u različitim zemljama sveta zove ruska salata, nezaobilazno jelo prazničnih trpeza

Urednici ove stranice izdvojili su čak 13 različitih naziva za ukusni obrok koji uglavnom čine kuvano povrće, piletina ili šunka i majonez, ali i drugi dodaci u zavisnosti od zemlje u kojoj se pravi.

U Srbiji, Španiji, Portugaliji, Italiji, Meksiku je "ruska", reklo bi se, po geografskom poreklu, jer je, prema brojnim izvorima, ona nastala u kuhinji restorana u Moskvi sredinom 19. veka zahvaljujući belgijskom kuvaru Lisjenu Olivijeu.

U Rusiji i Ukrajini nosi njegovo ime - "Olivijeova salata", a u Litvaniji je zovu "bela"! Prema "Tejst atlasu", Amerikanci i Australijanci je jedu kao "krompir-salatu", u Brazilu je poznata kao "majonez salata", u Indoneziji kao "holandska", Francuzima je to "makedonska", a u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji zovu je "francuska"... a poznata je i kao "kapitalna", "husarska", "italijanska", samo salata od povrća ili salata od govedine.

Foto: Pixabay

Važno

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da prodru. Preporučuje se da je čuvate na temperaturi oko četiri stepena Celzijusa i da je pojedete u roku od tri dana.


1. Ruska salata (Srbija, Bugarska, Italija, Španija, Crna Gora...)
2. Olivije (Rusija, Ukrajina...)
3. Bela salata (Litvanija)
4. Salata od govedine (Rumunija)
5. Krompir-salata (Amerika, Australija, Češka...)
6. Francuska salata (Mađarska, Slovenija, Hrvatska...)
7. Italijanska salata (Nemačka, Austrija, Finska...)
8. Makedonska salata (Francuska, Alžir...)
9. Husarska (Holandija)
10. Holandska krompir salata (Indonezija)
11. Kapitalna salata (Mongolija)
12. Salata od povrća (Poljska)
13. Majonez salata (Brazil...)

- Neko mora preuzeti odgovornost za ovo - šaljivo su napisali u objavi na stranici "Tejst atlas" uz kartu i legendu s različitim nazivima ovog jela.

Kreator ovog obroka, Belgijanac Lisjen Olivije, oko 1860. godine radio je kao glavni kuvar luksuznog restorana u hotelu "Ermitaž" na Trgu Trubnoj u Moskvi. Za elitne goste pripremio je i ovo hladno predjelo, koje je bilo savršeno uz votku.

Olivije je umro u 45. godini i nikada nije otkrio svoj recept, ali je jedan od njegovih pomoćnika po sećanju zabeležio sastojke. U salati je bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine.

Majonez je pravljen od francuskog belog vina, senfa, maslinovog ulja iz Provanse i još nekoliko tajnih sastojaka.

Prvi zvanični recept ove salate objavljen je u martu 1894. godine u ruskom časopisu "Naša hrana". Skupi sastojci su s vremenom zamenjeni jeftinijim i prihvatljivijim za običan narod, pa je šargarepa igrala ulogu crvenog kavijara, grašak i kiseli krastavčići zamenjivali su kapar, a krompir, piletina ili šunka meso račića...

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija