• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.01.2023

07:50

RUSKA SALATA, ISTI UKUS, A 13 IMENA! Poznati portal "Tejst atlas" objavio istraživanje o nezaobilaznom obroku prazničnih trpeza

Shutterstock

Recepti

RUSKA SALATA, ISTI UKUS, A 13 IMENA! Poznati portal "Tejst atlas" objavio istraživanje o nezaobilaznom obroku prazničnih trpeza

Podeli vest

Poznati gatro portal "Tejst atlas" objavio je zanimljivu kartu sveta koja prikazuje kako se u različitim zemljama sveta zove ruska salata, nezaobilazno jelo prazničnih trpeza

Urednici ove stranice izdvojili su čak 13 različitih naziva za ukusni obrok koji uglavnom čine kuvano povrće, piletina ili šunka i majonez, ali i drugi dodaci u zavisnosti od zemlje u kojoj se pravi.

U Srbiji, Španiji, Portugaliji, Italiji, Meksiku je "ruska", reklo bi se, po geografskom poreklu, jer je, prema brojnim izvorima, ona nastala u kuhinji restorana u Moskvi sredinom 19. veka zahvaljujući belgijskom kuvaru Lisjenu Olivijeu.

U Rusiji i Ukrajini nosi njegovo ime - "Olivijeova salata", a u Litvaniji je zovu "bela"! Prema "Tejst atlasu", Amerikanci i Australijanci je jedu kao "krompir-salatu", u Brazilu je poznata kao "majonez salata", u Indoneziji kao "holandska", Francuzima je to "makedonska", a u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji zovu je "francuska"... a poznata je i kao "kapitalna", "husarska", "italijanska", samo salata od povrća ili salata od govedine.

Foto: Pixabay

Važno

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da prodru. Preporučuje se da je čuvate na temperaturi oko četiri stepena Celzijusa i da je pojedete u roku od tri dana.


1. Ruska salata (Srbija, Bugarska, Italija, Španija, Crna Gora...)
2. Olivije (Rusija, Ukrajina...)
3. Bela salata (Litvanija)
4. Salata od govedine (Rumunija)
5. Krompir-salata (Amerika, Australija, Češka...)
6. Francuska salata (Mađarska, Slovenija, Hrvatska...)
7. Italijanska salata (Nemačka, Austrija, Finska...)
8. Makedonska salata (Francuska, Alžir...)
9. Husarska (Holandija)
10. Holandska krompir salata (Indonezija)
11. Kapitalna salata (Mongolija)
12. Salata od povrća (Poljska)
13. Majonez salata (Brazil...)

- Neko mora preuzeti odgovornost za ovo - šaljivo su napisali u objavi na stranici "Tejst atlas" uz kartu i legendu s različitim nazivima ovog jela.

Kreator ovog obroka, Belgijanac Lisjen Olivije, oko 1860. godine radio je kao glavni kuvar luksuznog restorana u hotelu "Ermitaž" na Trgu Trubnoj u Moskvi. Za elitne goste pripremio je i ovo hladno predjelo, koje je bilo savršeno uz votku.

Olivije je umro u 45. godini i nikada nije otkrio svoj recept, ali je jedan od njegovih pomoćnika po sećanju zabeležio sastojke. U salati je bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine.

Majonez je pravljen od francuskog belog vina, senfa, maslinovog ulja iz Provanse i još nekoliko tajnih sastojaka.

Prvi zvanični recept ove salate objavljen je u martu 1894. godine u ruskom časopisu "Naša hrana". Skupi sastojci su s vremenom zamenjeni jeftinijim i prihvatljivijim za običan narod, pa je šargarepa igrala ulogu crvenog kavijara, grašak i kiseli krastavčići zamenjivali su kapar, a krompir, piletina ili šunka meso račića...

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija