• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

12.03.2023

13:04

SAVRŠENI NAČINI POHOVANJA mesa, ribe i povrća! Od klasike do belanca i piva!

Shutterstock

Recepti

SAVRŠENI NAČINI POHOVANJA mesa, ribe i povrća! Od klasike do belanca i piva!

Podeli vest

Ako vam je dosadilo pohovanje na bečki i pariski način, isprobajte popularnu 'orli' metodu sa smesom od brašna, jaja i piva...

Postoji mnogo različitih načina za pohovanje mesa, ribe i povrća. Upoznajte se sa nekoliko popularnih tehnika za pripremu hrane na ovaj način.

Klasično paniranje – Ova tehnika podrazumeva da se hrana uvalja u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Nakon toga jelo se prži na vrelom ulju dok ne postane hrskavo i zlatno smeđe.

Tempura prženje - Tempura je japanski način prženja hrane koji se sastoji od mešanja hladne vode i brašna, a ponekad i jaja i ulja. U ovoj metodi, hrana se prvo potopi u mešavinu tempure, a zatim prži u vrelom ulju dok ne postane hrskava.

Panko pohovanje - Panko prezle su japanske prezle koje se koriste za pohovanje hrane. Veće su i hrskavije od običnih prezli. Meso, riba ili povrće se uvalja u brašno, zatim u jaja, a na kraju se pospe panko mrvicama i prži na vrelom ulju.

Prženje u kukuruznom brašnu - Kukuruzno brašno može da bude alternativa običnom brašnu. Hrana se prvo uvalja u kukuruzno brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Nakon toga, prži se u vrelom ulju.

Prženje u mešavini začina – Dodavanje različitih začina u prezle daje dodatni ukus. Namirnice se prvo uvaljuju u brašno, zatim u jaja i na kraju u mešavinu začina i prezli. Nakon toga, hrana se prži u vrelom ulju.

Foto: Shutterstock

Som pečen u kori od prezli i oraha  

Prženje bez jaja - Moguće je pržiti hranu bez upotrebe jaja. Umesto toga, namirnice se prvo uvaljaju u brašno, zatim umoče u mleko ili jogurt i na kraju pospu prezlama i prže na vrelom ulju.

Prženje u ovsenim pahuljicama – Ovsene pahuljice mogu da se koriste kao zdravija alternativa prezlama. Meso, riba ili povrće se prvo uvalja u brašno, zatim umoči u jaja i na kraju u ovsene pahuljice. Nakon toga, hrana se prži u vrelom ulju.

Probajte nešto novo

Ako vam je dosadilo pohovanje na klasični način, isprobajte smesu od brašna, jaja i piva, u koju se uranja namirnica i stavlja u vruću masnoću. 

Odvojite žumanca od belanaca, jer u žumanca treba da sipate pivo i brašno, dok belanca treba dobro umutiti u gust sneg. Penasto umućena belanca dodajte u mešavinu žumanca, piva i brašana i sve lagano promešajte. Ovaj metod je dobar za delikatnije namirnice, poput ribe ili ribljeg fileta, ali i za pečurke ili mlade tikvice jer je smesa lagana, a hrana postaje hrskavija.

Foto: Shutterstock

Pohovane tikvice

Pohovane tikvice

Sastojci: 1 velika tikvica, 1/2 šolje brašna, 1/2 šolje svetlog piva, 2 jaja, so.

Priprema: Tikvice oljuštite i isecite na kriške debljine oko 2 mm. Malo ih posolite i ostavite po strani. 

Umutiti mikserom belanca. U posebnoj posudi umutite žumanca sa brašnom i pivom. Malo posolite i lagano umešajte sa snegom od belanaca. Masa treba da bude gušća od testa za palačinke, kada umočite tikvice da se masa za prženje lepo zalepi za nju da se tikvice ne vide. 

Pržite na zagrejanom ulju do zlatno smeđe boje. Ulje u tiganju treba da bude debljine oko prsta. Pržene tikvice stavite na papirni peškir da upije višak ulja.

Prijatno!

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Filmski centar Srbije obeležio 65 godina postojanja! Svečanosti prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković (FOTO)
Kultura

Filmski centar Srbije obeležio 65 godina postojanja! Svečanosti prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković (FOTO)

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na obeležavanju 65 godina od osnivanja Filmskog centra Srbije da je reč o jubileju višestruko značajnom za srpsku kinematografiju i da je podrška filmskoj umetnosti i filmskom stvaralaštvu u poslednjoj deceniji omogućila našoj zemlji da bude rame uz rame sa najrazvijenim evropskim državama i visoko pozicionirana na svetskoj mapi filmske industrije.

28.12.2024

09:15

JOŠ Zabava VESTI

Džet set