• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

20.03.2023

14:04

DETOKS sa PRVIM DANIMA PROLEĆA! Zeleno, volim te, zeleno! (RECEPTI)

Shutterstock

Recepti

DETOKS sa PRVIM DANIMA PROLEĆA! Zeleno, volim te, zeleno! (RECEPTI)

Podeli vest

Uključivanje zdravih namirnica poput svežeg povrća i voća, integralnih žitarica i mahunarki, kao i izbegavanje štetnih poput brze hrane i slatkiša pomoći će vam da poboljšate zdravlje i očistite organizam...

Proleće je savršeno vreme za početak novog ciklusa zdrave ishrane i čišćenja organizma od toksina. Uključivanje zdravih namirnica poput svežeg povrća i voća, integralnih žitarica i mahunarki, kao i izbegavanje štetnih poput brze hrane i slatkiša pomoći će vam da poboljšate zdravlje i očistite organizam. Uz redovno vežbanje, zdrave navike i boravak u prirodi osetićete da ste puni energije i spremni za prolećnu sezonu.

Od borovnica do heljde

Sveže, zeleno lisnato povrće prvo je na spisku namirnica koje bi trebalo da uvrstite u ishranu u proleće. To uključuje spanać, kelj, blitvu, zelenu salatu i razni drugi zeleniš. Ovo povrće je bogato hlorofilom, koji ima sposobnost da čisti krv i pomaže jetri da izluči toksine. Takođe je bogato vitaminom C, koji ima antioksidativna svojstva i pomaže u jačanju imunosistema.

Foto: Shutterstock

Proleće je kao stvoreno za salate i laganu hranu

Izađite na sunce

Redovno vežbajte jer fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi i ubrzava proces izbacivanja toksina, dok uvođenje meditacije, joga vežbi ili masaže može da vam pomogne da se opustite i lakše izborite sa stresnim situacijama. Izbegavajte pušenje i izlaganje zagađenom vazduhu, koji dodatno opterećuju vaš organizam otrovima. Pokušajte da boravite u prirodi i da provodite vreme na otvorenom. To će vam pomoći da se opustite i poboljšate zdravlje.

Sveže voće i bobičasto voće (zamrznuto dok nije u sezoni) takođe su odlični dodaci vašoj prolećnoj ishrani. Jabuke, pomorandže, jagode, borovnice, maline i druge vrste voća bogate su antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, što sve pomaže u poboljšanju vašeg zdravlja.

Pored voća i povrća, na prolećnom meniju bi trebalo da se nađu žitarice i mahunarke. Ove namirnice bogate su vlaknima i proteinima, što će pomoći u poboljšanju vaše probave i održavanju energije tokom dana. Integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač, kinoa i heljda, bogate su hranljivim materijama i pomažu u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

Ne zaboravite na tečnost

Važno je, takođe, da pijete dovoljno vode tokom celog dana. Voda pomaže u čišćenju organizma od toksina i sprečavanju dehidracije. Osim vode, možete piti i biljne čajeve poput čaja od đumbira ili zelenog čaja, koji takođe imaju antioksidativna svojstva.

Foto: Shutterstock

Voda i biljni čajevi pomažu u čišćenju organizma od toksina

Osim uključivanja zdravih namirnica u prolećnu ishranu, takođe bi trebalo da pokušate da izbegavate namirnice koje mogu da opterete vaš organizam i pogoršaju zdravstveno stanje. To uključuje teške i masne obroke, prženu i brzu hranu, slatkiše, gazirana pića, alkohol i kofein. Ove namirnice su teške za probavu i mogu da dovedu do neželjenih kilograma, umora i nedostatka energije.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Prolećni smuti

Prolećni smuti

Sastojci: šolja zelenog čaja, šolja svežeg korijandera ili peršuna, šolja mladog kelja ili bebi-spanaća, šolja naseckanog krastavca, šolja ananasa, sok od jednog limuna, kašika narendanog svežeg đumbira, pola avokada
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, pa izmiksajte do fine teksture. Pijte ujutro na prazan stomak.

Foto: Shutterstock

Šarena salata s kinoom

Šarena salata s kinoom

Sastojci: maslinovo ulje, šolja i po kinoe, tri šolje vode, dva veća avokada, veći krastavac, veća šaka spanaća ili rukole, šolja čeri paradajza ili mešavina paradajza i paprike, sok od pola limuna, so, biber, peršun
Priprema:
Kinou dobro isprati, staviti u činiju, naliti vodom da ogrezne, pa ostaviti da odstoji desetak minuta. Potom ocediti, prebaciti u šerpu, naliti sa tri šolje vode, posoliti i kuvati na jakoj vatri dok ne počne da ključa. Smanjiti vatru, poklopiti i lagano krčkati još 15 minuta, da kinoa upije svu tečnost. U međuvremenu očistiti i iseckati krastavac, paradajz i avokado, te staviti u adekvatnu činiju za salatu zajedno sa spanaćem. Dodati oceđenu i prohlađenu kinou, so, biber, peršun, ulje i sok od limuna, promešati i poslužiti.

Foto: Shutterstock

Čorba od tikvica

Čorba od tikvica

Sastojci: 2 veze mladog luka, beli deo, 2 tikvice, oko 700 g, 50 g putera, kašika brašna, 1-1,5 l vode ili bujona, so, biber, beli luk u prahu, muskatni orah, 2 žumanca, 1 dl kiselog mleka, vezica mirođije
Priprema:
Oljuštite tikvice, izvadite im sredinu i sačuvajte, a ostalo iseckajte na kockice. Na puteru izdinstajte luk i sredinu tikvica sa kašičicom soli dok ne omekšaju. Dodajte punu kašiku brašna i propržite zajedno. Nalijte vodom ili bujonom, kad provri dodajte seckane tikvice i kuvajte na slaboj vatri, polupoklopljeno, dok tikvice ne postanu skroz meke. Začinite, sklonite s vatre, pa dodajte kiselo mleko razmućeno s dva žumanca i jednu vezu sitno seckane mirođije. Služite sa kiselim mlekom ili pavlakom i prepečenim hlebom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Srbija