• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav&zdravlje

14.05.2023

17:07

TIKVICE ZA JAČE KOSTI! Napravite rižoto, hrskave štapiće i punjene lađice!

Shutterstock

Recepti

TIKVICE ZA JAČE KOSTI! Napravite rižoto, hrskave štapiće i punjene lađice!

Podeli vest

Pored toga što su među povrćem koje je najlakše uzgajati i pripremati u kuhinji, tikvice imaju niz prednosti za vaše zdravlje, a tu su i recepti...

Proleće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na sto načina. Pored toga što su među povrćem koje je najlakše uzgajati i pripremati u kuhinji, tikvice imaju niz prednosti za vaše zdravlje. Mogu se pohvaliti i dragocenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Bilo da ih jedete kuvane ili sirove, dobićete sve neophodne vitamine i minerale, posebno važne tokom meseci kada naše telo traži laganu, niskokaloričnu hranu.

Reč je o voću

Tikvice, kao i sve tikve, potiču iz Centralne i Južne Amerike, a kao jestive biljke prvi put u Evropi pomenute su u Italiji 1901. godine. Mada se smatra povrćem, tikvica je botanički klasifikovana kao voće, a potiče iz porodice Cucurbitaceae, zajedno sa biljkama kao što su dinje, lubenice, krastavci i bundeve.

Foto: Shutterstock

Tikvice su bogate vitaminima A, B, C i K

Zdravstvene prednosti

  • deluju protivupalno
  • povećavaju nivo energije
  • pomažu u mršavljenju
  • snižavaju nivo holesterola
  • čiste creva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • podstiču libido
  • čine kožu zdravijom

Bogate su vitaminima A, B, C, K, kao i manganom i kalijumom. Mangan se skladišti u bubrezima, jetri, pankreasu i doprinosi zdravlju kostiju. Neka istraživanja su pokazala da u kombinaciji sa kalcijumom može da ublaži menstrualne simptome. Takođe doprinosi zdravlju štitne žlezde, dok kalijum održava ravnotežu tečnosti i elektrolita u telu. Pored toga, snižava krvni pritisak, što utiče na širenje krvnih sudova u telu.

Srce, oči, koža...

Kada su često na meniju, tikvice hrane telo dijetalnim vlaknima koja sprečavaju zatvor i podstiču varenje. Najvažnije vlakno koje možemo pronaći u ovoj posebnoj hrani je pektin, koji učestvuje u snižavanju nivoa holesterola. Ovo povrće pomaže kod mršavljenja (u 100 grama se nalazi tek 16,7 kalorija), ali ima i antiinflamatorno dejstvo. Smanjuje zapaljenjske procese i simptome crevnih oboljenja, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci ih posebno preporučuju deci zbog razvoja kostiju

Pokazalo se da karotenoidi iz ovog povrća (lutein, zeaksantin i beta karoten) pružaju dobru zaštitu od srčanih bolesti i doprinose zdravlju očiju i kože. Mnoge studije takođe garantuju zaštitu od nekih vrsta raka, kao što je rak prostate. Stručnjaci ga posebno preporučuju deci, jer je osim za razvoj kostiju, ključan i za razvoj zuba.

Za trpezom

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Možete ih i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za posebni delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Rižoto sa tikvicama
Rižoto sa tikvicama

Sastojci: 2 šolje pirinča, 250 g rendanih tikvica, pola seckanog luka, 4 kašike maslinovog ulja, četvrtina šolje belog vina, 200 ml bujona, 4 kašike parmezana, 2 kašike putera, 1,5 kašika bosiljka, so, biber, malo šafrana za boju.
Priprema: Ocedite višak tečnosti iz tikvica, pa u tiganju na zagrejano ulje stavite tikvice, posolite, promešajte i poklopite. Kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Po potrebi dodajte nekoliko kašika vode. U šerpi na ulju prodinstajte crni luk oko 2 minuta. Dodajte pirinač i mešajući upržite još 2 minuta. Zatim dodajte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Sipajte bujon preko pirinča i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok ne bude gotov. Dodajte bosiljak, puter i parmezan i dobro promešajte. Na kraju dodajte tikvice, posolite i pobiberite po želji.

Foto: Shutterstock

Hrskavi štapići
Hrskavi štapići

Sastojci: 2 srednje mlade tikvice, 2-3 jajeta, po potrebi brašno, 1-2 kašičice slatke ili ljute mlevene paprike, 1-2 čena belog luka, po potrebi prezle, so i biber.
Priprema: Operite tikvice (ne morate da ih gulite) i isecite na dugačke štapiće. U činiji pomešajte brašno, mlevenu slatku ili ljutu papriku, sitno seckani beli luk. U drugoj posudi umutite jaja sa dodatkom soli i bibera. U treću posudu stavite prezle. Svaki štapić tikvice uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Obložite nauljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Foto: Shutterstock

Punjene lađice

Punjene lađice

Sastojci: 2 tikvice, 1 paprika, 250 g mlevenog mesa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 kašike koncentrata paradajz, 100 ml pasiranog paradajza, 2 kašike ulja, so, biber, origano, 50 g sira za posipanje
Priprema: Tikvice iseći napola poput lađe, izdubiti i izvaditi meso i usitniti. Propržiti luk, beli luk, pa dodati mleveno meso, papriku i meso tikvica. Nakon pet minuta prženja dodati paradajz, začiniti i dinstati još nekoliko minuta. Smesom napuniti tikvice, posuti sirom, složiti u vatrostalnu posudu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set