• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

23.05.2023

09:00

ČUPAVCI SA JAGODAMA Vazdušasti desert koji se topi u ustima (VIDEO)

Printscreen You Tube Dine_with_noxcy

Recepti

ČUPAVCI SA JAGODAMA Vazdušasti desert koji se topi u ustima (VIDEO)

Podeli vest

Čupavci, mnogima omiljen kolač koji se prave od mekanog biskvita, ima i svoju prolećnu verziju sa jagodama.

Čupavci, kolač poreklom iz Engleske, poznati su pod nazivom Lamington.

Nazvani su po lordu Lamingtonu čiji je kuvar još u 19. veku osmislio ovaj kolač. Kuvar nije imao ideju šta da posluži gostima uz popodnevni čaj, pa se na brzinu snašao. On je biskvit od vanile ispečen dan ranije isekao na kocke, umočio ih u laganu čokoladnu glazuru i uvaljao u kokosove mrvice. Gosti su bili oduševljeni, i odmah zatražili recept. Postoji još mnogo teorija o nastanku ovog kolača, a njegov recept je opstao do danas.

Mi vam predlažemo da napravite neodoljivu prolećnu verziju ovog kolača, sa džemom od jagoda.

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta
70 g šećera
60g brašna
25ml ulja za kuvanje
1 kašičica ekstrakta jagode 
Za punjenje: 
100g džema od jagoda
75 g tople vode
pink farba za hranu
kokos

Foto: Printscreen You Tube Dine_with_noxcy

Čupavac sa jagodama

 

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom.

Belanca umutite zasebno u čvrst šne.

Pomešajte obe smese, pa dodajte kašičicu ekstrakta jagode i prosejano brašno. Zatim lagano promešajte. 

Dobijenu smesu  stavite u tepsiju obloženu pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta. Toplu vodu pomešajte sa bojom za hranu. 

Biskvit isecite na kvadrate, pa uzmite jedan kvadrat, premažite džemom sa jedne strane, pa preklopite drugim kvadratom, opet premažite džemom i preklopite trećim kvadratom. Uvaljajte u obojenu vodu, pa u kokos. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set