• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

18.06.2023

18:30

PASTA, KRALJICA ITALIJANSKE KUHINJE Napravite je na 6 NAČINA

Recepti

PASTA, KRALJICA ITALIJANSKE KUHINJE Napravite je na 6 NAČINA

Podeli vest

Pasta ili kako naš narod jednostavno kaže - testenina, postala je vrlo popularna jer se lako priprema, a izuzetno je ukusna. Leto, koje na pragu, kao da je stvoreno za uživanje u ovim laganim obrocima na bazi testa.

Veruje se da su prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi na Siciliju doneli arapski osvajači u 7. veku. Od tada su usavršeni razni oblici i ukusi, a Italija je čvrsto zauzela prvo mesto na svetu u pravljenju jela od testenine. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik paste je najpopularniji od svih sosova, a to je onaj na bazi paradajza, ali se srećom tu ideje za sos ne završavaju. Mi vam donosimo nekoliko recepata za inspiraciju. Prijatno!

Foto: Shutterstock

Fusili sa lososom

Fusili sa lososom

Sastojci: 250 g integralnih fusila, čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice soli, pola kašičice sveže mlevenog crnog bibera, kašika maslinovog ulja, 100 g lososa, četvrtina šolje seckanog svežeg bosiljka, 3 kašičice kapara, 2 kašike limunovog soka, 2 šolje svežeg spanaća, pola šolje graška.
Priprema:
Skuvajte testeninu, ocedite i stavite veliku činiju. Dodajte iseckani i kratko proprženi čen belog luka, maslinovo ulje, so i biber i promešajte. U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje, losos posolite i pobiberite. Pecite ribu oko dva minuta sa svake strane. Dodajte bosiljak, kapare, limunov sok, kratko propržite i sklonite sa strane. Grašak kratko obarite. Stavite spanać u tanjir, dodajte grašak, testeninu, a na vrh stavite komadiće lososa.

Foto: Shutterstock

Sa škampima i paprikom

Domaća pasta

Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja, bez vode. Ako se sami odvažite da umesite pastu, za četiri do šest osoba vam je dovoljno dve šolje brašna, a bitno je da pamtite da vam na svakih pola šolje brašna treba po jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.

Sa škampima i paprikom

Sastojci: 300 g testenine po izboru, 250 g škampa (odmrznutih ako nisu sveži), crvena paprika, iseckana, pola kašičice morske soli, pola kašičice mlevenog crnog bibera, 2 kašike maslinovog ulja, pola crnog luka, seckanog, 2 čena belog luka, seckanog, 120 ml pilećeg bujona od pola kocke, 120 ml belog vina, kašika koncentrata paradajza, četvrtina šolje svežeg peršuna, seckanog, četvrtina šolje svežeg bosiljka, seckanog.
Priprema:
Skuvajte testeninu. U međuvremenu, iseckajte papriku na štapiće, škampe i papriku posolite i pobiberite i pržite 2-4 minuta. Izvadite ih i poklopite. Crni i beli luk propržite u istom tiganju dok ne omekša. Izvadite i dodajte škampima. Pileći bujon, vino i koncentrat paradajza stavite u isti tiganj. Ostavite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte dok se tečnost ne redukuje na pola. Škampe i luk dodajte u sos i ostavite da se krčka oko pola minuta. Skuvanu i oceđenu testeninu, peršun i pola količine bosiljka dodajte u sos sa škampima, dobro promešajte i poslužite posuto preostalim bosiljkom.

Foto: Shutterstock

Špagete sa slaninom i peršunom (nisu karbonare)

Špagete sa slaninom i peršunom

Sastojci: 200 g lingvina, 200 g pančete, čen belog luka, maslinovo ulje, peršun.
Priprema:
Zagrejte rernu na 260 stepeni. Dok se voda za kuvanje lingvina greje do ključanja, u vatrostalnu posudu sipajte maslinovo ulje, zgnječeni beli luk i pančetu iseckanu na komadiće, sve dobro promešajte. Kada voda za pastu proključa, posolite i dodajte testeninu - trebaće 10 minuta da bude gotova, a paralelno sa ovim stavite sud s pančetom u zagrejanu rernu. Kada je pasta skuvana, ocedite je ostavljajući jednu kutlaču vode u kojoj je kuvana i izvadite pančetu iz rerne. Ubacite pastu u sud sa pančetom i dobro promešajte, pažljivo dodajući po malo odvojene vode. Pospite grubo seckanim peršunom.

Foto: Shutterstock

S brokolijem i kobasicom

S brokolijem i kobasicom

Sastojci: 250 g rigatona, jedna kobasica, 2 do 3 čena belog luka, manji brokoli, manje pakovanje slatke pavlake, maslinovo ulje, malo rendanog parmezana.
Priprema:
Testeninu skuvati al dente, kobasicu iseckati na kockice, brokoli iskidati na cvetiće, pa ih propržiti na ulju sa seckanim belim lukom, dodati pavlaku i prokuvati. Povrće pomešati sa fusilima, izručiti u vatrostalnu posudu, posuti parmezanom i zapeći u rerni na 200 stepeni.

Foto: Shutterstock

U čili sosu s kokosovim mlekom koje daje poseban šmek

U čili sosu s kokosom

Sastojci: pakovanje duže testenine po izboru, 250 grama mlevenog junećeg mesa, glavica crnog luka, so, biber, začini, maslinovo ulje, 1,5 dcl soka od paradajza, čili papričica, 0,5 dl kokosovog mleka.
Priprema:
Glavicu crnog luka iseckajte i dinstajte na malo ulja. Kada luk omekša, dodajte mleveno meso, posolite, pobiberite i dodajte začine. Dinstajte poklopljeno na tihoj vatri najmanje pola sata u sopstvenom soku uz povremeno mešanje. Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi i procedite i pomešajte sa pripremljenim mesom. U šerpicu sipajte maslinovo ulje, sok od paradajza da se malo zagreje, tek da proključa. Dodajte iseckanu čili papričicu i kokosovo mleko. Posolite i kuvajte minut-dva na tihoj vatri da papričica malo omekša. Sipajte u mleveno meso i pomešajte sa testeninom.

Foto: Shutterstock

Kaneloni s rikotom

Kaneloni s rikotom

Sastojci: 12 kanelona, 500 g spanaća, 400 g rikote, 70 g parmezana, čen belog luka, 500 ml bešamel sosa (0, 5 l mleka, 60 g putera, 60 g brašna, so, muskatni oraščić), 150 g gaude, so, biber, puter.
Priprema:
Spanać kratko prodinstajte na puteru sa celim čenom belog luka. Sklonite sa vatre, posolite i odstranite beli luk. Spanać iseckajte, pomešajte sa rikotom i parmezanom. Dobijenom smesom napunite kanelone. U vatrostalnu činiju stavite malo bešamela (na tihoj vatri na puteru propržite brašno dok ne porumeni, postepeno dodajte mleko uz mešanje dok se sos blago ne zgusne, pa začinite), odozgo složite kanelone, prelijte preostalim sosom i pospite rendanom gaudom. Pecite u rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15