• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Iće i piće

08.02.2024

06:20

Čokoladna torta sa cveklom! Zvuči čudno, ali je ukus neprevaziđen

Shutterstock

Recepti

Čokoladna torta sa cveklom! Zvuči čudno, ali je ukus neprevaziđen

Podeli vest

Čokolada za kuvanje, sveža, rendana cvekla, jaja, šećer i još nekoliko namirnica biće dovoljno za ovu sjajnu tortu.

Ukoliko se ne plašite da isprobavate nove recepte, sigurni smo da će vam se ova čokoladna torta sa cveklom posebno dopasti. 

Sastojci:

250 g čokolade za kuvanje

3 velika jajeta

200 g smeđeg šećera

100 ml ulja

1 kašika ekstrakta od vanile

100 g svenamenskog belog brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice praška za pecivo

50 g mlevenih badema

250 g izrendane sveže cvekle

150 g čokolade za kuvanje

100 g šećera u prahu

100 g kisele pavlake

Foto: Shutterstock

 

 

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Obložiti pleh za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Otopiti čokoladu na pari i ostaviti da se malo prohladi. Jaja, smeđi šećer i suncokretovo ulje mutiti oko 3 minuta dok masa ne postane kremasta i vazdušasta. Dodati ekstrakt vanile i još malo mešati. Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i tu smesu prosejati na smesu sa jajima. Lagano mikserom izmešati. Dodati mlevene bademe. Na kraju kašikom umešati oljuštenu i izrendanu svežu cveklu. Sipati masu u pripremljen pleh i peći 50-60 minuta. Ako primetite da brzo tamni, prekrijte tortu folijom. Kad je pečena (proveriti čačkalicom, da ostane suva), tortu ostaviti kratko u kalupu da se prohladi. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja. Otopiti čokoladu na pari, pa ostaviti da se malo prohladi. Dodati šećer i pavlaku i mutiti nekoliko minuta dok masa ne postane lepo kremasta. Ohlađenu tortu obilno preliti. 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set