• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.04.2024

20:00

Ako volite pirinač, onda jednu stvar treba da znate! Evo koja je razlika između pilava i rižota

Shutterstock

Recepti

Ako volite pirinač, onda jednu stvar treba da znate! Evo koja je razlika između pilava i rižota

Podeli vest

Ko voli da jede pirinač neće tražiti mani jelu koje se od njega spravlja.

Baš zbog toga trebalo bi možda da znate razliku između rižota, pilava, đuveča i paelje.

Rižoto

Vodi poreklo sa severa Italije. Za njegovu pripremu najbolje je okruglo zrno pirinča jer je sočno, a rižoto treba da bude sočan i kremast. U restoranima se služi sa piletinom, različitim vrstama ribe, morskim plodovima ili povrćem, a moderni italijanski risotto (rizoto) u gotovo svim varijacijama sadrži i masline, šafran i parmezan. Međutim, osnovni recept nema dodatke. Priprema tradicionalnog rižota počinje podgrevanjem bujona (bistre supe), u koji se dodaju maslinovo ulje i maslac. Dok se ova kombinacija zagreva, u tiganju se prži iseckani crveni luk i celer. Kada povrće omekša, dodaje se pirinač i cela smesa prelije belim vinom. Kad ono ispari, riža može da se preliva bujonom i uz mešanje lagano krčka. Nekoliko minuta pre nego što bude gotova, treba dodati maslac i so i biber po ukusu. Italijani kažu da rižoto treba da se razliva i takav će se sjediniti sa raznim dodacima poput mesa ili povrća.

Foto: Shutterstock

 

 

Pilav

Pilav je persijska reč koja označava jelo od gusto kuvanog pirinča. Riža se priprema kuvanjem u začinjenoj vodi, a zatim se sa mesom i povrćem peče u rerni. Tako jelo gubi na sočnosti, što nije slučaj sa rižotom.

Đuveč

Đuveč je tursko jelo koje pored riže i više vrsta mesa ili ribe sadrži i krupno sečen krompir. Peče se u zemljanoj posudi i obavezno začinjava alevom paprikom.

Foto: Shutterstock

 

 

Paela

Paelja je tradicionalno špansko jelo sa pirinčem. Najčešće se priprema sa gamborima ili morskim plodovima, mada se često sprema i s piletinom. Slično rižotu, ovo jelo se priprema na ringli, ali u posebnom plitkom tiganju - paelji, po kome je dobilo ime. Dinstanjem se postiže da iz jela ispari sva tečnost, pa ni paelja nije sočna i kremasta koliko rižoto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31