• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

12.04.2024

16:20

Kuvari su presudili! Ovo su najbolji oblici testenine - savršeno upijaju sosove i idealni su za pripremu najukusnijih jela

Shuterstock

Recepti

Kuvari su presudili! Ovo su najbolji oblici testenine - savršeno upijaju sosove i idealni su za pripremu najukusnijih jela

Podeli vest

Prema mišljenju profesionalnih kuvara određeni oblici testenine najbolji su za guste, ukusne sosove.

Postoji više od 400 oblika testenine. Najpopularniji su špageti i pene, ali svaki kuvar ima svoje omiljene oblike koje voli da koristi prilikom priprema raznih jela.

Magazin TimeOut je napravio malo istraživanje o tome koji su najbolji oblici testenine po mišljenju profesionalnih kuvara, a osim špageta na listi su se našle i velike školjke, kao i široki rezanci.

Foto: Shuterstock

jelo sa papardelama

Kada birate testeninu treba razmišljati o sosu ili namirnici uz koju ćete je poslužiti.

Ako je testenina glatka, sos treba da bude gladak. Presavijeni ili reckavi oblici idealni su za gušće sosove.

Špageti, kao i druga dugačka testenina okruglog oblika prikladni su za većinu sosova, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog sosa, najbolje ga je poslužiti uz taljatele (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihov oblik omogužava bolji ukus.

Vrlo sitna i kratka testenina, u obliku zvezdica ili kružiča najbolja je u supama. 

Evo koji oblici testenine su najbolji, prema mišljenju profesionalnih kuvara.

Široki rezanci

Šire od taljatele, uže od lazanja, papardele su idealne za ukusne i guste sosove koji često sadrže konkretne komade mesa, povrća ili pečuraka.

Osim zbog ukusa i oblika, šefovi hvale široke rezance jer izgledaju veoma elegantno na tanjiru.

Foto: Shuterstock

papardele

Velike školjke


Konkiljoni, testenina u obliku velikih školjki, izgleda veoma efektno na tanjiru.

Njihova je prednost u tome što mogu da pokupe veliku količinu sosa, ali služe i za hladne salate. Često se prave sa sosovima na bazi mesa i zapeku u rerni, posute sirom.

Foto: Shuterstock

konkiljoni

Špagete

Najpopularnija vrsta testenine odlično se slaže uz kremaste sosove i rague, uz meso i povrće.

Špagete se jedu sa malim ćuftama od mesa, ali i sa jednostavnim sosovima sa belim lukom i maslinovim uljem ili paradajzom.

Foto: Shuterstock

špagete

Orekijete

Testenina koja ima oblik malog uha ima tanje središte i rapave ivice napravljene tako da sa lakoćom pokupe sos.

Orekijete dolaze iz Apulije sa italijanskog juga i tradicionalno se prave od tankih krugova svežeg testa koji se lagano pritisnu palcem kako bi se dobio prepoznatljiv oblik.

Foto: Shuterstock

orekijete

Lingvini

Pljosnatije od špageta, lingvini imaju veću površinu za upijanje bogatih, ali i laganih sosova.

U Italiji ovu testeninu obožavaju s vongolama i drugim vrstama školjki ili plodova mora.

Odlično se slaže s jednostavnim sosovima, kao što je klasična marinara, kao i sosovima od crnog bibera i sira i belog luka i maslinovog ulja. 

A posebno zadovoljstvo je namotavanje lingvina na viljušku. 

Foto: Shuterstock

lingvini sa školjkama

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set