• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.08.2024

21:00

Domaće mekike po starinskom receptu! Sve sastojke već imate u kući - Tope se koliko su ukusne

Shutterstock

Recepti

Domaće mekike po starinskom receptu! Sve sastojke već imate u kući - Tope se koliko su ukusne

Podeli vest

Mekike su neizostavni deo balkanske kuhinje, posebno u Srbiji. Ovaj jednostavan recept ćete sigurno svaki put praviti jer sve sastojke već sigurno imate kod kuće.

Mekike su, kako mnogi kažu, tradicionalno jelo Balkana, a posebno su prisutne u srpskoj, bugarskoj i makedonskoj kuhinji.

Kao i većina stvari na Balkanu, i mekike se pripremaju na različite načine, a svaki narod tvrdi da upravo oni imaju najbolji recept. Bez obzira na to odakle potiču, jedno je sigurno - svima nam bude uspomene na detinjstvo i mirise iz bakine kuhinje, gde su se pripremale s ljubavlju i toplinom.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

500 g brašna (meko tip 400)
1 kašičica soli
4 dl vode
20 g kvasca
Pola kašičice šećera
Ulje ili mast za prženje

Priprema: 

U 1 dl mlake vode stavite pola kvasca (20 g), pola kašičice šećera, dve kašičice brašna, promešajte i ostavite da kvasac nadođe. Za mešenje mekika treba vam malo veća, dublja činija. U nju prvo sipajte mlaku vodu, nadošao kvasac i so. Promešajte rukom i postepeno dosipajte pomalo brašna i stalno mešajte rukom.

U nekom trenutku masa će preći iz tečne u lepljivu. Tada prestanite da dodajete brašno i pređite na najbitniji deo, a to je lupanje testa. Lupanje testa je važno da bi vazduh ušao u testo, samo tako mekike će lepo narasti i biti rupičaste.

Tako izlupano testo ostavite u činiji, prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Testo izručite na dasku, razvucite na 2 cm debljine. Nožem isecite mekike, oblika i veličine koji vam odgovaraju, i pecite na dosta ulja ili masti koje ste dobro zagrejali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija