• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

14.11.2024

21:00

Originalni recept za Vasinu tortu! Tajna koju su naše bake ljubomorno čuvale

Shuterstock

Recepti

Originalni recept za Vasinu tortu! Tajna koju su naše bake ljubomorno čuvale

Podeli vest

Vasina torta je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a pravi se tako što se kora nafiluje kremastim filom sa orasima, a onda i karamelizovanim šneom od belanaca.

Veruje se da je Vasinu tortu prvi put napravila tašta Vase Čokrljana, u znak zahvalnosti, jer je učinio sve da spase svoju ženu Jelenu i njihovo nerođeno dete. Recept je nastao 1908. godine u Paraćinu.  Priprema nije nimalo komplikovana, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja. Kako su u toku slave možete da napravite upravo Vasinu tortu za dezert. 

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika brašna

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 50 ml mleka
  • 150 g prah šećera
  • 1 pomorandža
  • 5 štangli čokolade
  • 200 g putera
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera

Za šne:

15 kašika šećera
220 ml vode
4 belanceta

Foto: Shuterstock

 

Priprema: 

Kako se prave kore za Vasinu tortu

Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom. U dobijenu smesu lagano umešajte prosejano brašno i orahe, pa sve lepo promešajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže.  

Kako se sprema fil za Vasinu tortu

U šerpu sipajte mleko i orahe, kao i šećer u prahu. Promešajte, pa posle par minuta dodajte puter i sve dobro promešajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore.

Napravite šne sa karamelizovanim orasima

U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite belanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vreme mešajte i na kraju premažite šne preko fila. Pospite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom i Vasina torta je gotova.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set