• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

03.11.2024

15:00

Posna čokoladna torta, čarobnica slavske trpeze! Recept koji oduševljava sve domaćice, osvojiće vas na prvi zalogaj

Pixabay

Recepti

Posna čokoladna torta, čarobnica slavske trpeze! Recept koji oduševljava sve domaćice, osvojiće vas na prvi zalogaj

Podeli vest

U potrazi za savršenim desertom koji će oduševiti goste tokom slavlja, posna čokoladna torta predstavlja pravi izbor.

Ova sočna i bogata torta ne samo da će oduševiti ljubitelje čokolade, već je idealan izbor kada morate da spremite posnu trpezu.

Uz jednostavne sastojke i brzu pripremu, možete stvoriti slatki užitak koji je savršen za svaku priliku bilo da je u pitanju slava, porodično okupljanje ili jednostavno želja za nečim slatkim.

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 400 ml vode
  • 18 kašika mekog brašna
  • 13 kašika kristal šećera
  • 3 kašike džema ili marmelade po izboru
  • 100 g posnog mlevenog keksa
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sode bikarbone

Foto: Shuterstock

 

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade
  • 200 g mlevenih ili mešanih oraha
  • 400 g mlevenog keksa
  • 400 ml soka od pomorandže

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja

Priprema: 

Kako biste napravili ovu tortu uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. U toploj vodi pomešajte šećer, dodajte ulje i džem i sve izmešajte. Zatim dodajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks (možete i orahe) i sve izmešajte. U pleh dimenzija 30 x 20 cm stavite papir za pečenje i sipajte smesu. Pecite patišpanj 13 minuta, pa ga ohladite. Kada se ohladi, horizontalno ga isecite na tri dela.

Omekšali margarin sa šećerom u prahu umutite dok ne postane penasto, pa dodajte mleveni keks i umutite mikserom. Masa će biti gusta i suva, ali ne brinite, dodaje se sok. Zatim dodajte rendanu čokoladu i blendirane ili mlevene orahe. Sve izblendirajte i dobićete manje i veće komade oraha i čokolade. Zatim polako sipajte sok i mutite dok ne dobijete smesu za fil.

Foto: Shuterstock

 

Sastavite tortu tako što ćete da stavite patišpanj, premažite ga polovinom smese za fil, pa stavite drugi patišpanj i premažite preostalom smesom za fil. Otopite čokoladu sa uljem za glazuru i njome prelijte tortu, protresite pleh levo i desno da glazura lepo "legne". Ostavite čokoladu da se stegne. Servirajte i uživajte.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Poznati glumac izvršio samoubistvo
Showbiz

Poznati glumac izvršio samoubistvo

Zvezda "Real Housewives of Potomac" Metju Bajars umro je u 37. godini. Prema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra.

22.11.2024

20:31

JOŠ Zabava VESTI

Džet set