• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

14.01.2025

06:20

Starinsko jelo koje svako treba da proba! Recept za filiju - tradicionalni specijalitet koji se topi u ustima

Shutterstock

Recepti

Starinsko jelo koje svako treba da proba! Recept za filiju - tradicionalni specijalitet koji se topi u ustima

Podeli vest

Naši preci su jeli ovakav doručk, koji su svi zaboravili, a toliko je ukusan da se prosto topi u ustima.

Filija je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije, slana pita napravljena od slojeva tankog testa premazanog filom od kajmaka. Ova pita je vrlo prilagodljiva kada su sastojci u pitanju, pa se često obogaćuje dodatkom sira, spanaća ili drugih sastojaka prema ukusu.

Zbog specifične tehnike pripreme, filija je dobila nadimak „torta od testa“. Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak, brzu užinu ili laganu večeru. Može da se servira i topla i hladna.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

filija

Priprema:

Zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.

Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite. Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.

Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira,  i odmah preko toga prelijte novim slojem testa. Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.

Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set