• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

04.02.2025

17:00

5 trikova za savršeno pohovanu piletinu! Hrskava spolja, sočna iznutra, neodoljiva je

Shutterstock

Recepti

5 trikova za savršeno pohovanu piletinu! Hrskava spolja, sočna iznutra, neodoljiva je

Podeli vest

Tajna savršeno pohovane piletine nije samo u pohovanju – vrhunski kuvari koriste trikove koji osiguravaju da meso ostane sočno, a korica besprekorno hrskava. Evo kako da postignete isti rezultat kod kuće!

Pohovana piletina, jedno je omiljenih jela širom Srbije, ipak, često se domaćice pitaju kako da unaprede ovo jelo i dovedu ga do savršenstva. 

Sprema se brzo, mnogi će se složiti da je i lako, ali uz ovih nekoliko trikova, svaki put će biti savršena. Pratite ih, jer ovo zaista može svako, i nikad vam se neće desiti da piletina zagori ili bude suva.

1. Pravilno sečenje

Uzmite pileća prsa, položite ih i pritisnite šakom. Drugom rukom uzmite oštar nož, i secite paralelno sa podlogom dugim potezima. Nikako ne "testerišite" piletinu kratkim potezima reckavim nožem, rizikujete da upropastite komad. Dugim potezima nožem ravnomerno ćete iseći pileća prsa na dva velika komada koja će se lepo pržiti.

Foto: Shutterstock

 

2. Izlupajte piletinu

Ako ste kupili deblje pileće belo meso, dobijene polovine obavezno izlupajte tučkom, ili dnom šerpe sa ručkom. Mnogi prave grešku kada lupaju meso i krenu od kraja, ali profi kuvari savetuju da obavezno krenete od sredine. Lupajte tučkom ili dnom šerpe polako i ravnomerno, od sredine ka krajevima piletine. Lupanje omekšava meso jer "razbija" vlakna mišića, a obezbeđuje i ravnomernu debljinu mesa, pa nema rizika da se u sredini neće ispeći.

3. Pohovanje

Poređajte tanjire sa brašnom, jajima i prezlama jedan pored drugog. Uvek svežu piletinu držite u jednoj ruci, dok vam je druga čista da biste dodirnuli nešto drugo u kuhinji, pustili vodu iz slavine... Profi kuvari savetuju da solju i biberom začinite i brašno, i jaja i prezle, za maksimalan ukus. A možete i da se poigrate sa raznim ukusima, u brašno dodajte suve začine, u prezlu parmezan, a u jaja malo limuna koji odlično ide uz pohovano meso.

4. Prženje

Meso se nikada ne pohuje u dubokom ulju, osim ako morate da koristite fritezu. Procenite debljinu pohovane piletine, i u tiganj sipajte ulje tako da dolazi do polovine visine mesa, ne da ga prekrije. Ulje zagrejte na srednje jakoj vatri, nikada na najjačoj. Poh bi trebalo da dobije zlatnu boju, a meso da se ravnomerno isprži, prejaka vatra za rezultat će imati tamnosmeđu koricu, i živu piletinu u sredini. Srednja vatra je ključna za lepu pohovanu piletinu.

5. Još soli

Čim izvadite pohovanu piletinu na ubrus, kako biste ocedili višak ulja, pospite je sa još malo soli. Vruć poh će upiti so, biće krckav i začinjen još "mrvicu", i svi će vas pitati gde ste naučili da pravite ovako lepu pohovanu piletinu!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set