• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

15.03.2025

21:40

Napravite sos od najzdravije prolećne biljke! Pesto od sremuša je ukusna riznica vitamina

Shuterstock

Recepti

Napravite sos od najzdravije prolećne biljke! Pesto od sremuša je ukusna riznica vitamina

Podeli vest

Od sremuša možete napraviti mnogo toga, a ukusan pesto sos savršen je dodatak pastama ili pirinču.

Sremuš, poznat i kao divlji ili medveđi beli luk, raste od marta do maja, a njegov miris i ukus podsećaju na beli luk, samo što je mnogo blaži i nežniji. 

Sremuš je odličan za zdravlje, a listovi i stabljike mogu se jesti u svežem obliku. Može se jesti  sirov u prelivu za salatu ili iseckan i kuvan za začinjavanje rižota, supa, čorbi, pasta i povrća.

Ukusan pesto od sremuša može se koristiti na razne načine.

Sastojci:

  • ½ šolje semenki bundeve
  • 100 g svežih listova sremuša
  • sok od 1 limuna
  • ½ kašičice soli, po ukusu
  • 4 kašike nutritivnog kvasca
  • crni biber, po ukusu
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • prstohvat čili pahuljica (opciono)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Temeljno operite listove sremuša i obrišite kuhinjskim papirom ili ih jednostavno ostavite da se osuše na vazduhu.

Semenke bundeve propržite na suvom tiganju na srednje niskoj temperaturi. Mešajte stalno kako se ne bi prepržile i izgorele. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih stavite u pesto.Stavite sve sastojke za pesto (osim maslinovog ulja i čili pahuljica) u blender.

Postepeno dodajte sok od limun kako biste postigli željenu kiselost. Blendajte dok se sve ne isecka sitno, a zatim postepeno dodajte maslinovo ulje dok motor radi.Dodajte čili pahuljice po ukusu i prilagodite začine.

Prebacite pesto u čistu teglu i prelijte sa još jednoj kašikom maslinovog ulja kako biste sprečili pojavu buđi. Čuvajte ga u frižideru 2-3 nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set