• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. KRSTAJIĆ

31.12.2021

13:04

KAKO DA ZAŠTITITE LJUBIMCE OD PRAZNIČNE BUKE? Muzika i igra opuštaju kuce i mace

Pixabay

Zanimljivosti

KAKO DA ZAŠTITITE LJUBIMCE OD PRAZNIČNE BUKE? Muzika i igra opuštaju kuce i mace

Podeli vest

Za mnoge kućne ljubimce vreme praznovanja je veoma traumatično. Iznenadni zvuci praska petardi, vatrometa, pa čak i jake muzike mogu da ih uznemire, a to i te kako utiče na njihovo zdravlje

Beogradski veterinar Srećko Radojičić kaže da zbog izoštrenog čula sluha ne možemo ni da zamislimo šta životinje sve proživljavaju.

Foto: Pixabay

Životinje

- Imajte na umu da psi četiri puta jače čuju isti zvuk nego ljudi, pa kada pored njih, na primer padne petarda, bukvalno su izbezumljeni. To isto važi i za mačke. Najbolje bi bilo da ih za doček držite u izolovanoj prostoriji, gde se najmanje čuju vatrometi i petarde. Možete da pustite neku muziku, ali ne preglasno, i da im se posvetite, da se igrate sa njima kako biste im skrenuli pažnju - savetuje doktor veterine Radojičić.

Nije retkost, kako kaže, da se za kućne ljubimce prepisuju i lekovi za anksioznost.

- Takvi sedativi mogu da se daju isključivo uz preporuku veterinara, nikako na svoju ruku - savetuje veterinar i dodaje da sada ne preporučuje duge šetnje sa psima zbog petardi i buke.
Za životinje je važno i da osete da je vlasnik smiren, jer se tada ni one ne boje, dodaje naš sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
011

pre 2 godine

Лепо, лепо... Врло поучан чланак, нема шта. Као цивилизованом и савременом друштву, куце и маце увек су нам у врху листе приоритета. Још кад би се било ко у овој земљи НАЈЗАД позабавио и тиме како од туђих "новогодишњих" (али и свих осталих) дивљања, арлаукања и шенлучења заштитити ЉУДЕ, где би нам био крај...

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija