• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

03.01.2022

08:44

NAUČNA OTKRIĆA KOJA SU OBELEŽILA 2021! Naučnici u ŠOKU - crna rupa koja GUTA zvezdu, najstarija životinjska DNK...

Zanimljivosti

NAUČNA OTKRIĆA KOJA SU OBELEŽILA 2021! Naučnici u ŠOKU - crna rupa koja GUTA zvezdu, najstarija životinjska DNK...

Podeli vest

Drevna DNK iz zuba milion godina starog mamuta, supermasivna crna rupa, najniža izmerena gravitacija – samo su neka od otkrića u 2021. godini koja su proširila i pomerila granice naučnog istraživanja, ali i naše mašte

Najstarija životinja koja je imala palčeve

Pterosaurus star 160 miliona godina, koji je dobio nadimak "Majmundaktil", najranija je poznata životinja koja je imala palčeve.

Ovaj leteći reptil čiji su fosilni ostaci pronađeni u severoistočnoj Kini, zvanično je nazvan Kunpengopterus antipolikatus, verovatno je koristio palčeve i pokretljive zglobove da se penje kroz krošnje drveća kako bi se dokopao plena, pretpostavljaju naučnici.

Crna rupa koja guta zvezdu

Naučnici su prvi put uspeli da vide kao crna rupa guta neutronsku zvezdu, odnosno ostatke mrtve supergigantske zvezde. Astronomi su ovaj događaj otkrili merenjem gravitacionih talasa koji su proizašli iz sudara dva objekta koji su doprli do Zemlje.

Foto: Pixabay

Crna rupa

Svi prethodno identifikovani izvori ovih talasa u prostor-vremenu sastojali su se od sudara dva slična objekta, kao što su dve neutronske zvezde ili dve crne rupe.

Najstarija pronađena životinjska DNK

Zub sibirskog mamuta koji je živeo pre više od milion godina pobio je prethodni rekord najstarije životinjske DNK koji je do sada otkriven, a koji je držao 700.000 godina star fosil konja.

Naučnici pretpostavljaju da ovo otkriće predstavlja vremenski maksimum koliko dugo DNK može da opstane. Geni ovog mamuta navode na zaključak da je pripadao nekoj do sada nepoznatoj vrsti.

Najveći procenat

Tajanstvena grupa hominida poznata kao Denisovci je davno izumrla, ali ne bez traga. Autohtono pleme Aita Magbukon na Filipinima u svojoj DNK ima oko pet procenata DNK Denisovaca, otkrila je genetska analiza. To je najviši nivo denisovskog porekla koji je pronađen bilo gde u svetu.

Istraživači ove rezultate koriste kako bi, zajedno sa genetskim tragovima iz drugih grupa koje nose denisovsku DNK, pratili kretanje Denisovaca kroz jugoistočnu Aziju, Papuu Novu Gvineju i Australiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija