• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2022

16:48

VASPITANO DETE ZA PET DANA! Bez mrcvarenja, pretnji, upozorenja, podsećanja ili ubeđivanja!

Shutterstock

Zanimljivosti

VASPITANO DETE ZA PET DANA! Bez mrcvarenja, pretnji, upozorenja, podsećanja ili ubeđivanja!

Podeli vest

Ako želite da vaše dete ima ljubazan stav, da bude puno poštovanja i ponaša se tako da možete da se hvalite drugim roditeljima, sledite ove tri strategije za uspeh, poručuje dr Kevin Lemar, autor knjige „Vaspitano dete za pet dana”
Životne lekcije

Ako je vaš sin trebalo da završi projekat iz hemije, a on to nije učinio, nemojte biti budni do ponoći da biste ga uradili umesto njega. U stvari, nemojte ništa da uradite. Nemojte čak ni da ga opominjete. Samo pustite stvarni život da ga udari po čelu dok stoji ispred stroge nastavnice hemije koja će mu nedvosmisleno reći šta misli o nezavršenim projektima, savetuje dr Kevin Lemar, međunarodno poznati psiholog i autor knjige „Vaspitano dete za pet dana”.

Foto: Shutterstock

Samo pustite stvarni život da ga udari po čelu i oblikuje umesto vas

Roditelji su skloni da natrljaju nos detetu kad nešto pogreši. U većini slučajeva, realnost će pružiti sasvim dovoljnu diciplinsku meru.

Ne dramite

Naučite da odgovorite umesto da reagujete. Roditelji su skloni da sami sebi uskaču u usta, opominje Lemar. Često reagujemo umesto da samo odgovorimo. Osećanja nas savladaju i govorimo ili delamo pre nego što razmislimo. Koja je razlika između odgovaranja i reagovanja?

Foto: unsplash.com

Naučite da odgovorite umesto da reagujete

Dok vozite, vaše devojčica iznenanda kaže: „Mama, hoću ponija.” „Šta?”, pitate. „To je nešto najgluplje što sam u životu čula. Živimo u stanu i jedva sastavljamo kraj s krajem. Jesi li poludela?” E, to je reagovanje, a ovo je odgovaranje: „O, poni.” (Zastanite kao da sanjarite). „Možeš li da zamisliš kako ustaješ ujutru, sedlaš ga i jašeš do škole dok ostala deca idu peške? Jao, zar to ne bi bilo sjajno? Za vreme odmora sva deca bi išla u prodavnicu, a ti bi prvo morala da se pobrineš za ponija…”

Naravno da živite u dvosobnom stanu, ali zašto biste rušili detetov san? Dete će na kraju i samo shvatiti da poni ne može da se drži u kupatilu.

A i B

B se neće dogoditi dok se A ne završi. Ovu strategiju ne morate nikad da menjate, kaže autor. Uspeva svaki put, u svakom uzrastu. Ako ste zamolili dete da nešto uradi, a ono vas ne posluša, ne prelazite na sledeći događaj - o čemu god da je reč.

Foto: Pixabay

B se neće dogoditi dok se A ne završi je najbolja lekcija

Recimo da ste zamolili osmogodišnjeg sina da pokosi travnjak, a on očigledno nije pokošen. Dva sta kasnije, sin želi da ga odvedete do prodavnice kućnih ljubimaca i kupite ribicu koju ste mu obećali. Ako je sinu šesnaest, on će verovatno želeti da ode do drugara da igraju bilijar. Njega neće zanimati ribica. Ali, kakva god da je aktivnost u pitanju, jednostavno recite: „Ne idemo”. Zatim se okrenite i udaljite. Ako pođe za vama, ne otkrivajte strategiju. Bolje uspeva ako dete samo otkrije otkud sad to.

Najvažnije - budite dosledni

Najvažnije od svega jeste da budete dosledni u delanju, a ne u izjavama. Ne sramotite dete, već ispravljajte ponašanje. Zadržavajte tenisku lopticu odgovornosti na njegovoj strani terena. Nema mrcvarenja, pretnji, upozorenja, podsećanja ili ubeđivanja… Kad počnete da primenjujete ove tehnike često se detetov stav i ponašanje u početku pogoršaju, što je dobra vest - znači da ste na dobrom putu!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17