• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2022

13:39

"RECIKLIRAJTE" VOĆE I POVRĆE! Ne bacajte ostatke posle pravljenja prirodnih sokova

Zanimljivosti

"RECIKLIRAJTE" VOĆE I POVRĆE! Ne bacajte ostatke posle pravljenja prirodnih sokova

Podeli vest

Prirodno ceđeni sokovi od voća i povrća izuzetno su bogati vitaminima, ali možete iskoristiti i ono što ostane posle pripreme. Evo nekoliko ideja da svoju ishranu obogatite zdravim sastojcima

Zamrznuta kaša

Ako ste cedili sok od šargarepe ili nekog zeleniša, preostala kaša je idealna za dodatak pilećim ili supama od povrća. A ako je u pitanju bio sok od pomorandže, jabuka i drugog voća, tu kašu možete iskoristiti u voćnim kolačima, na primer za pripremu popularnog jafa kolača. Kašu sipajte u kalupe za mafine ili plastične čašice, pa stavite u zamrzivač. Kada se zaledi, izvadite je iz kalupa i premestite u plastične kesice i vratite u zamrzivač do korišćenja.

Voćni šejk

Zdrave i ukusne šejkove možete napraviti ako pomešate pola šolje voćne kaše koja vam je ostala nakon ceđenja soka, pola šolje jogurta, manju mekšu bananu, pola šolje mleka. Sve izmiksajte u blenderu. Umesto banane možete koristiti i neko drugo voće. Ove napitke možete sipati u posudice za led i zalediti ih u zamrzivaču, pa ih koristiti kad god hoćete.

Foto: Pixabay

Kajgana

U kajgani

Ostaci od soka od povrća odlično će se uklopiti sa jutarnjom kajganom. Pomešajte 1/4 šolje kaše sa tri jajeta, pa izlijte u zagrejano ulje i poklopite tiganj. Možete dodati pečurke, naseckani luk, paprike... Kad kajgana bude gotova, pospite je, dok je još vruća, narendanim sirom.

Sa supama

Ono što ostane posle ceđenja šargarepe odličan je dodatak supi. Ubacite malo kaše od povrća, nekoliko komadića piletine i malo soli u vodu i stavite da se kuva. Takvu supu možete obogatiti griz knedlama.

Sos za špagete

Od ostataka povrćne kaše napravite sos za špagete. Jednu kašiku maslinovog ulja i jednu šolju kaše pomešajte u tiganju na srednjoj temperaturi, dinstajte dva-tri minuta, pa dodajte jedan naseckan čen belog luka, so i biber. Ostavite da se krčka oko pet minuta, pa zalijte paradajz pireom. Ostavite da prokuva, pa smanjite temperaturu i kuvajte do željene gustine. Ovakav sos pospite preko toplih špageta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija