• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/edukacija.rs

30.01.2022

20:00

ČEMU SLUŽI PUPAK? Ovaj deo tela IMA NEVEROVATNE FUNKCIJE za koje niste znali!

Zanimljivosti

ČEMU SLUŽI PUPAK? Ovaj deo tela IMA NEVEROVATNE FUNKCIJE za koje niste znali!

Podeli vest

Dok nam trepavice štite oči, pluća nam služe za disanje itd. naš pupak, čini se, da nakon rođena, i nema neku funkciju...

Kao što znamo, dok smo u stomaku, pupak nam služi da do nas prenosi nutrijente i kiseonik. Međutim, kada se rodimo, pupčana vrpca se preseca, a nama ostaje rupa, odnosno ožiljak na stomaku.

Nakon toga, verovatno ga ne koristimo svakodnevno. Ali ako prostudiramo anatomiju, medicinu ili neku drugu povezano oblast, shvatamo da je pupak centralna tačka u kojoj se abdomen deli na: gornji desni i levi ugao, te donji levi i desni ugao. Uz to, pupak može da bude od koristi prilikom lapraskopske operacije, koja nas može poštedeti ožiljaka na drugim delovima stomaka.

Foto: Shutterstock

Pupak je centar ravnoteže i deli abdomen na četiri dela 

Na Vitruvijevom čoveku, poznatom Da Vinčijevom crtežu koji opisuje srazmere čovekovog tela, pupak se nalazi u središtu kruga koji opisuje čoveka raširenih ruku. Ilustrativna je i činjenica da iako se kod promene poze čoveka skupljanjem ruku središte crteža premešta, pupak ne menja položaj.

Tabu ili gracioznost

Pupak je takođe i centar naše ravnoteže, verovali ili ne, dok je u modi pupak bitan detalj koji se ponekad, najčešće na ženskom telu, ostavlja vidljiv, nepokriven odećom. Nepokrivanje pupka je u nekim zapadnjačkim kulturama bilo tabu. Na primer, šezdesetih godina 20. veka, Barbari Iden nije bilo dozvoljeno da pokaže pupak u televizijskoj emisiji "Sanjam o Dženi" (I Dream of Jeannie).

Foto: Pixabay

Nepokrivanje pupka je u nekim zapadnjačkim kulturama bilo tabu

Međutim, danas se ovaj običaj smatra prihvatljivim i u zapadnjačkim kulturama, a u drugim, kao što je indijska, oduvek je bio prihvatljiv i čak se smatrao oznakom ženske gracioznosti.

Stoga, iako možda deluje da je van funkcije nakon rođenja, ovaj deo tela i te kako ima svrhu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija