• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.02.2022

08:40

VODIČ ZA PRAVILNO ODRŽAVANJE BAŠTENSKOG NAMEŠTAJA! Voda čisti, ulja štite

Pixabay

Zanimljivosti

VODIČ ZA PRAVILNO ODRŽAVANJE BAŠTENSKOG NAMEŠTAJA! Voda čisti, ulja štite

Podeli vest

Mesto sa baštenskim nameštajem je omiljeni kutak za odmor tokom leta. Bilo da je reč o velikoj garnituri, jednoj fotelji ili ligeštulu koji se samo sezonski koristi, proizvođači savetuju kako da ga održavate da bi vam potrajao

Bez obzira na materijal od kog je napravljen, prvo ga treba prebrisati pamučnom krpom natopljenom običnom sapunicom, a potom zaštititi i ispolirati da vam odmor bude što prijatniji.

NAMEŠTAJ OD TVRDOG DRVETA

To su najčešće komadi od hrasta, bukve, oraha i tikovine. Ako je na suncu, može da izbledi, dok na kiši dobija pukotine. U prodavnici za baštenski nameštaj kupite specijalno ulje za nameštaj od tvrdog drveta. Nanesite ga četkom, krpom ili valjkom i sačekajte 20 minuta da upije. Kad drvo prestane da upija ulje, višak otklonite čistom upijajućom krpom. Na kraju ga mekom krpom izglancajte da dobije sjaj.

RATAN GARNITURE

I prirodni i veštački ratan ne samo što je lep već je veoma jak i fleksibilan materijal, dobro podnosi variranje temperatura i vlažnosti. Sintetički poliratan dovoljno je da operete i osušite, a s prirodnim ratanom od tropskih biljaka morate da budete oprezniji. Čistite ga usisivačem i dobro oceđenom vlažnom krpom.

Foto: Pixabay

Bašta

TRSKA I BAMBUS

Mana mu je što se brzo deformiše od upotrebe ili od vlage. Operite nameštaj mekim četkama, a kada se potpuno osuši, možete da ga zaštite lakom za drvo. Ne sijaju previše, daju utisak prirodnosti, ali se postupak mora ponavljati svake godine.

NAMEŠTAJ OD ALUMINIJUMA

Najbolje je posle pranja pomešati jednaku količinu sirćeta i vode kako bi se napravio rastvor za čišćenje mrlja nastalih prirodnim ili veštačkim putem. Dobro je da pritom koristite žičani deo sunđera kojim se ribaju metalni delovi. Nakon dobrog sušenja postoje i paste za poliranje, a poslužiće i sredstvo za poliranje automobila za izuzetan sjaj.

KOVANO GVOŽĐE

Postojan materijal, prelepo izgleda u baštama, ali je sklon rđi i koroziji. Ako ga niste dobro čuvali tokom zime, moraćete da ga prvo išmirglate na mestima gde se pojavila rđa. Nakon toga treba naneti zaštitni sloj i na kraju najmanje dva sloja trajne boje emajla. Premazi treba da budu tanki, a nakon bojenja preporučuje se vosak za gvožđe. Doprineće da nameštaj manje skuplja prašinu i prljavštinu.

PLASTIČNI NAMEŠTAJ

Najjeftiniji je i najlakše se i održava. Lagan je, lako se pere. Čime god da ga perete, nećete pogrešiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija