• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.02.2022

09:45

VETERINARKA BABIĆ ZA INFORMER.RS Ove simptome kod ljubimaca NEMOJTE IGNORISATI, mogu ukazivati na OZBILJNE bolesti!

Zanimljivosti

VETERINARKA BABIĆ ZA INFORMER.RS Ove simptome kod ljubimaca NEMOJTE IGNORISATI, mogu ukazivati na OZBILJNE bolesti!

Podeli vest

Doktorka veterinarske medicine Ana Babić podelila je sa čitaocima portala Informer.rs nekoliko simptoma na koje svi vlasnici ljubimaca treba da obrate pažnju.

Dr vet. med. Ana Babić smatra da je informisanost vlasnika ljubimaca glavni korak u prevenciji i lečenju životinja. 

Potrebno je da prepoznate kada nešto nije u redu sa vašim najboljim prijateljem, kako bi reagovali na vreme i sprečili najgori ishod.

- Vlasnici nam se najčešće obraćaju kada primete da ljubimci slabo jedu. Gubitak apetita jeste veoma jasan znak da nešto nije u redu sa vašim ljubimcem. Međutim, dešava se i da životinja koja je bolesna i dalje ima apetit, ali da pokazuje druge simptome, koji ako se na vreme primete i ako za to dobije pregled veterinara i terapiju, može da promeni ishod bolesti i čak da spase život - navodi dr vet. med. Ana Babić, koja je izdvojila nekoliko najčešćih simptoma, koje nikako ne smete ignorisati:

  • Povraćanje - kada ljubimac svarenu ili ne svarenu hranu ispovraća nakon obroka ili čak par časova posle
  • Proliv ili učestala retka stolica
  • Konstantna žeđ - može pokazati da nešto nije u redu sa funkcijom bubrega ili da je u pitanju neki endokrini poremećaj, poput dijabetesa, kušingovog sindroma
  • Povećan unos vode i konstantno i učestalo mokrenje mogu da budu pokazatelji nekih infekcija, vrlo često urogenitalnog trakta

Foto: pexels.com

pas

Dr vet. med. Babić posebno ističe da iznenadni gubitak težine nikako ne sme da se ignoriše, čak i ako životinja ima očuvan apetit.

- Takođe, potrebno je da obratite pažnju i ukoliko vaš ljubimac kašlje, umoran je, nezainteresovan za okolinu, letargičan ili ima otežano disanje. Vlasnici često primete manjak snage, da psi ne mogu da šetaju kao ranije. 

BIlo kakva promena o kvalitetu krzna, gubitak dlake, simetrično na telu, u predelu stomaka ili repa, može da ukaže na neke endokrine poremećaje ili čak parazitska oboljenja, pogotovo ako je sporadičan gubitak dlake na licu ili na ekstremitetima - kaže dr vet, med. Babić i dodaje:

- Pojava boli u leđima, otežano kretanje, slabost nogu mogu ukazivati na probleme sa zglobovima degenerativne prirode, zapaljinski proces, dok pojedine rase pasa češće pate i od diskus hernije.

Ne treba zanemarivati ni blede sluznice, bled jezik, svetlo roze boje, kao ni promenu telesne temperature - kaže dr vet. med. Babić i zaključuje:

- Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, ne ustručavajte se da pozovete veterinara ili postavite pitanja, da vam se pojasne neke stvari, na taj način pomoći ćete vašem ljubimcu na vreme.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija