• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.03.2022

09:40

JA GA PITAM, A ON NEŠTO PROMUMLA ILI SAMO KLIMNE GLAVOM Psiholog otkriva koje najčešće greške pravimo u razgovoru sa decom

Zanimljivosti

JA GA PITAM, A ON NEŠTO PROMUMLA ILI SAMO KLIMNE GLAVOM Psiholog otkriva koje najčešće greške pravimo u razgovoru sa decom

Podeli vest

Dečiji psiholog Milena Buđevac otkriva koje tri najčešće greške pravimo kada razgovaramo sa svojom decom.

 

Mnogi roditelji imaju utisak da ih njihovi naslednici ne slušaju, da na njihova pitanja odgovaraju nezainteresovano, da promumlaju odgovore i ne udubljuju se u temu. Verovatno je to najčešće i istina, a Milena otkriva šta je uzrok ovakvog ponašanja dece. "Ja ga pitam a on nešto promumla ili samo klimne glavom",najčešće možemo čuti roditelje kako kažu. 

Psiholog otkriva šta treba da uradimo da se to ne bi dešavalo i kako bi ostvarili bolju komunikaciju sa najbližima.
- Da vam se ne bi ovo dešavalo, ukazala sam vam na jednu u od najčešćih grešaka koje pravimo kada razgovaramo sa nekim. U razgovoru sa decom je pravimo još učestalije jer i tu želimo da im pomognemo. Ili želimo da razgovaramo dok je dete u nekoj drugoj aktivnosti (igra se, gleda crtani, radi domaći...) pa imamo utisak da nas ni ne čuje ili da ne ume da nam odgovori. Kada nešto pitamo i sami nudimo odgovor, tada baš i ne dolazi do prave razmene, pa posledično, ni do razumevanja ili zbližavanja. Zato, promenite način na koji pitate i razgovarate sa drugima - savetuje doktorka Buđevac.

Foto: printscreen instagram/deciji_psiholog

Psiholog Milena Buđevac

Milena je dala konkretne savete.
- Ukoliko imate utisa da od dece ne dobijate dovoljno informacija kada ih nešto pitate ili da nisu sasvim iskreni možda postavljate pogrešno pitanje.- Ili su pitanja dobra, ali nisu dobro formulisana, jer ne ostavljaju deci prostora za slobodan odgovro. Zato umesto: "Jesi li se dobro proveo na rođendanu?" pitajte: "Kako si se proveo na rođendanu?" Insistirajte na proširenim rečenicama, tražite detalje - savetuje ona.

Foto: pexels.com

Buđevac je dala još nekoliko konkretnih primera:
- Umesto: "Da li ti se sviđa igračka?", pitajte "Šta mislite o ovoj igrački?". Šta ti se dopada, šta ne, zašto? Kako sve možep da je koristiš u igri? Ili umesto:"Jesi li dobro?" Dete će najćešće klimunuti glavom iako možda nije tako. Zato pitajteČ "Kako si? Zašto se tako osećaš? Šta je dovelo do toga. Kako mogu da ti pomognem? Ukoliko vaše pitanje sadrži ili implicira odgovor, velika je verovatnoća da ćemo uptavo taj odgovor i čuti. Zašto? Zato što je tako najlakše. Ne traži se od njih da misli ili ako se previše plaše ili stide da vam kažu, ovo je najjednostaviniji put da to izbegnu ili zato što osećaju da vi očekujete upravo takav odgovor, pa ne žele da vas razočaraju. Ali tako vam promiču mnoge informacije koje mogu biti značajne za vaše dete ili vaš odnos.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) pre dva dana imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija