• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.03.2022

11:51

AKO SU NAS VREĐALI U DETINJSTVU, IMAMO NISKO MIŠLJENJE O SEBI! Psihoterapeut otkriva kako današnja iskustva mogu da budu ponavljanje detinjstva

Zanimljivosti

AKO SU NAS VREĐALI U DETINJSTVU, IMAMO NISKO MIŠLJENJE O SEBI! Psihoterapeut otkriva kako današnja iskustva mogu da budu ponavljanje detinjstva

Podeli vest

Psiholog i sertifikovani psihoterapeut Nada Marjanović objašnjava kako naša prošla iskustva ostaju sa nama

Psihoterapeut objašnjava kako ono što nam se dogodilo u detinjstvu ima veze sa sadašnjim dešavanjima.

U detinjstvu: 

- Nismo se osećali dovoljno bezbedno  -  što danas proizvodi: Imamo strah da je nešto pogrešno i kada nije

 - Upravljali smo svoje ponašanje u skladu da raspoloženjem nasilne odrasle osobe - A danas - Udovoljavamo drugima oko sebe

- Ponašanje roditelja bilo je nepredvidivo - A danas - Zbog toga smo sami preosetljivi i nepredvidivi

 - Bili smo vređani i omalovažavani - A danas - Imamo nismo mišljenje o sebi zbog toga

 - Bili smo zanemareni - Aa danas  - Zanemarujemo sebe

Foto: Shutterstock

Ponavljanje obrazaca iz detinjstva

Takođe, pročitajte koji su sigurni znakovi anksioznosti, a više o tome klikom na ovaj link.

 - Kasnije u životu ovim reakcijama nije nije potrebno to isto iskustvo da bismo ih aktivirali.  Dovoljno je da se pojavi nešto što je slično, sližna draž ili stimulans da bismo ponovo pokrenuli iste regresivne reakcije, izbore i čak osećanja. Da bismo ih promenili, potrebno je da imamo svest o opcijama kako možemo da reagujemo, kao i svestan i konstruktivan izbor reakcija - objasila je Nada Marjanović.

Za nov način reagovanja je potrebno ponavljanje.

 - Razlog za to što novi načini reagovanja nisu automatizovani kao stari, ne izvode se nesvesno, zahtevaju razmišljanje i samim tim deluju "čudno i nepreirodno". I tako ostaje, sve dok se nov način reagovanja, takođe, ne automatizuje - dodala je ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija