• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. KRSTAJIĆ

31.03.2022

10:00

SVE ŠTO NISTE ZNALI O ČARAPAMA! Greju, ulepšavaju i govore o nama

Informer DN

Zanimljivosti

SVE ŠTO NISTE ZNALI O ČARAPAMA! Greju, ulepšavaju i govore o nama

Podeli vest

Nekada su se čarape nosile samo da bi nogama bilo toplije, a danas je taj komad materijala mnogima postao zaštitni znak

U raznim bojama, sa printom ili šarama, čarape su poslednjih deset godina u rangu sa satom, šalom ili nakitom kao modnim dodatkom. Neko ih bira prema raspoloženju, neko prema boji garderobe, ali jedno je sigurno - čarape su najvažniji komad odeće koje "nose" naše telo tokom celog dana.

Dobar savet

- Ako na deklaraciji piše da je čarapa napravljena od 70 do 90 odsto prirodnih materijala kao što su pamuk, vuna, bambus, nekoliko odsto likre i nekoliko odsto poliamida, znajte da tu nema greške - kupite je bez razmišljanja - savetuje Srđan Has i ističe da čarape uvek treba prati prema uputstvu s deklaracije, jer ćete im tako produžiti vek trajanja.

- Čarape prate naše korake, pa su mnogo više od modnog dodatka - kaže Beograđanin Srđan Has, po struci grafički dizajner i već 20 godina prodavac koji o čarapama sigurno zna više i od stilista i dizajnera - od njihove istorije, kvaliteta, održavanja, pa do modnih pravila.

"Bitlsi", Eskobar, Đoković

U njegovoj radnji u Beogradu uvek je širok izbor boja, dezena, a uz odabranu robu dobićete i malu modnu lekciju.

Foto: Informer DN

Čarape

- Nekada se vodilo računa o nijansama čarapa, da se uklapaju sa ostatkom garderobe, a danas je sve dozvoljeno - od jednobojnih, drečavih, do prugastih, sa biserima i karnerima. Kao što je nekada bio slučaj sa majicama gde su se nosili likovi raznih glumaca, vojskovođa, danas ćete na listovima videti Harija Potera, "Bitlse", Pabla Eskobara, Nikolu Teslu, Fridu Kalo, Novaka Đokovića... Na taj način su čarape postale i socijalni status - preko njih se šalje određena poruka. Kada je reč o damama, noga će najelegantnije izgledati u crnim najlon čarapama od šest do 20 dena (mera za određivanje debljine čarapa). Ove sezone su posebno u trendu sve nijanse zelenih najlonki. Naravno, postoje i one žene koje nose i najlonke sa printom, mrežaste, kombinacije dve boje - kaže Srđan i objašnjava kako je tehnologija toliko napredovala da postoje i najlon čarape sa sistemom za hlađenje, kao i one koje štite od UV zračenja.

Koje su najbolje

Dugogodišnje iskustvo u prodaji naučilo ga je kako da prepozna dobar par čarapa, jer izgled je jedno, a udobnost i kvalitet materijala nešto sasvim drugo.

Zanimljivo

Bele čarape su kod nas bile u trendu osamdesetih godina i tada je važilo pravilo - svaka cipela ide na belu čarapu
Britanski diplomata Kristofer Mejer i kanadski premijer Džastin Trudo prvi su političari koji nose šarene čarape
Pamučne čarape su se pojavile krajem 18. veka, a prve ženske "najlonke" 1938. godine od materijala koje je patentirao "Dipon".
U 18. veku u Americi počinje prva mašinska proizvodnja čarapa

- Pamuk se oduvek koristio, ali poslednjih deset godina veoma visoko se kotira i bambus koji brže upija vlagu, a tri puta se brže suši od pamuka. Tu je i tencel, prirodno celulozno vlakno koje se dobija iz pulpe eukaliptusa i sve više ga ima u tekstilnoj industriji - objašnjava Srđan.

Osim ovih prirodnih materijala, naš sagovornik ističe da ima i sintetičkih, koji nisu toliko loši.

- Ne izbegavajte likru i poliamid. Likra daje elastičnost čarapi, a poliamid armaturu, kako bi ona bila čvršća i izdržljivija. Treba izbegavati čarape koje u sebi imaju akril, jer on uzrokuje smrad i vlažnost, pa onda dolazi do stvaranja bakterija i gljivica - objašnjava Srđan Has.

Test ličnosti

Ako volite da nosite čarape s čudnim uzorcima, to znači da ste samouvereni i originalni, ocenjuje dr Adam Galinski, socijalni psiholog na univerzitetu Nortvestern.

On je sproveo studiju koja je pokazala da odeća koju nosimo utiče na način na koji razmišljamo, kako se osećamo i delujemo.

- Neobičan dizajn čarapa potvrđuje da imate dovoljno samopouzdanja da nosite šta želite, a ta percepcija govori i da vam ne manjka hrabrosti i na drugim poljima - rekao je Galinski.

On otkriva da Beograđani najčešće nose čarape iz Turske, Nemačke, Mađarske i Danske.

- Odakle god da dolaze, pravilo nošenja čarapa je svugde isto. Po bontonu, čarape treba da se slažu sa bojom pantalona, ako se nosi odelo ili u drugim kombinacijama, da se slože sa bojom kaiša, kape... Damama je sve dozvoljeno, sem da nose čarape na papuče i sandale, bez obzira na to što je u svetu popularno! - ističe Srđan.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija