• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

04.04.2022

13:10

Čokolada je OTROVNA za PSE! Veterinarka Babić za Informer.rs otkriva KAKO možete pomoći ljubimcu, ako se dokopa ove poslastice!

pexels.com

Zanimljivosti

Čokolada je OTROVNA za PSE! Veterinarka Babić za Informer.rs otkriva KAKO možete pomoći ljubimcu, ako se dokopa ove poslastice!

Podeli vest

Iako je čokolada ljudima jedna od omiljenih namirnica, našim ljubimcima je toksična, a može dovesti i do smrtnog ishoda.

S obzirom na to da se bliže Uskršnji praznici i da će sigurno biti dosta čokolade u kući, bitno je da se ljudi informišu kako ova namirnica može da naškodi našim ljubimcima.

Iako je ona ljudima jedna od omiljenih poslastica, za naše četvoronožne ljubimce može biti čak i pogubna i dovesti do smrtnog ishoda.

Dr vet. med. Ana Babić objašnjava zbog čega je čokolada toliko toksična i kako možete pomoći vašem psu, ukoliko je ipak pojede:

- Čokolada je otrovna za pse i u zavisnosti od toga koliko čokolade je pas pojeo i koja je njegova težina, zavisi i ozbiljnost simptoma. Ono što je takođe veoma bitno, jeste koja je vrsta čokolade u pitanju. Mlečna čokolada se smatra da je najmanje toksičnom, dok tamna čokolada, sa visokim procentom kakaa, je najtoksičnija. Ono što jeste toksin za pse u čokoladi je supstanca koja se zove teobromin i koja ima efekte na pse, slične kofeinu, koji je takođe otrovan za njih - navodi Ana i dodaje:

- Simptomi trovanja čokoladom mogu da budu blagi, od toga da psi pokazuju povećanu žeđ, povraćanje, dijareju ili mučninu, hipersalivaciju, do toga da simptomi mogu biti dosta ozbiljniji kao što su podrhtavanje celog tela, pa čak i srčane smetnje poput aritmije, zatim neurološki simptomi slični epi napadima, pa čak i u najgorem slučaju smrt.

Iako čokolada generalno nije dobra za vašeg ljubimca, ni u jednoj količini, pravi se naravno razlika u unetoj količini, pa postoje kalkulatori koji će vam pokazati da li je vaš ljubimac ugrožen: 

Foto: Foto: pexels.com

pas

- Na internetu postoji mogućnost izračunavanja da li je količina koju je pas pojeo (ukoliko je poznato koliko je pojeo), zapravo previše opasna po njega. U tim kalkulatorima je potrebno uneti težinu psa, kao i sastav čokolade, da li se radi o mlečnoj i tamnoj i o kom procentu kakaa se radi, kao i pretpostavljena količina koju je pas pojeo (primer jednog od mnogobrojnih kalkulatora možete naći na linku OVDE) - kaže Ana.

Preporuka je svakako da se javite veterinaru, ali ukoliko to nije moguće, veterinarka Babić savetuje da psu date tablete aktivnog uglja:

- Svakako je preporuka da se javite veterinaru, kako bi doveo do indukcije povraćanja, tj. ako je pas u poslednja tri sata pojeo čokoladu, onda je stimulacija povraćanja kod veterinara prvi izbor, kao dekontaminacija. Međutim, ukoliko je više vremena prošlo i ukoliko nije moguće uraditi tu vrstu dekontaminacije, ono što vlasnik može da uradi, ukoliko je pas u stanju da proguta, jeste da mu da tablete aktivnog uglja - ističe Ana i nastavlja:

- Tablete aktivnog uglja sprečavaju da teobromin dođe u cirkulaciju. Ono što takođe može dosta da pomogne, ukoliko pas ima ozbiljnije trovanje jeste infuzija, da se stimulacijom diureze (diureza je naziv koji označava količinu urina za 24 sata), odnosno davanjem infuzije, što pre izbaci toksin iz tela, kao i da se životinji koja je verovatno već uveliko počela da povraća, pomogne ako je dehidrirala. Takođe, kada se radi o ozbiljnom trovanju čokoladom, ukoliko pas ima aritmije, može da se desi da moraju da se aplikuju neki lekovi, koji će da stabilizuju rad srca. 

Kao zaključak, dr vet. med. Ana Babić naglašava:

- Ono što je još važno, jeste da vlasnici drže čokoladu, naročito ako ostavljaju psa samog kod kuće, van domašaja psa. Oni su u stanju da se nekad popnu na sto i pojedu sve što je na njemu, od tih čokoladnih poslastica, kao i njihovo pakovanje, pa može da se desi da nastane problem i zbog samog pakovanja, tj. da ono napravi neku opstrukciju u crevima, kao strano telo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija