• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.04.2022

07:14

PRIČATE SAMI SA SOBOM? Psiholozi otkrivaju šta to znači!

Zanimljivosti

PRIČATE SAMI SA SOBOM? Psiholozi otkrivaju šta to znači!

Podeli vest

Zvuči čudno, ali osobe koje razgovaraju same sa sobom imaju visoki koeficijent inteligencije

U jednoj studiji psiholozi su objasnili kako je to korisno, kao i da su najpametniji ljudi na planetu redovno razgovarali sami sa sobom. Na primer, Albert Ajnštajn je navodno često vrlo tiho ponavljao neke rečenice. 

Ako razgovarate sami sa sobom to pokazuje da ste puni samopouzdanja, da imate iskustva u životu i svesni ste da možete računati samo na sebe kad dođe vreme da treba shvatiti šta je za vas najbolje, šta vam je potrebno, tvrde psiholozi.

Ovo su prednosti razgovaranja sam sa sobom prema studiji psihologa:

Mozak bolje radi

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket. Nabrojali su im šta sve treba da kupe.

U prvom delu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom delu ponavljali naglas šta moraju da kupe. Ispostavilo se da su ponavljanjem naglas uspeli da zapamte više artikala.

Psiholozi kažu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati od ranije. Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktivira vizualizacija u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete i da zamislite, tad vas to može samo usporiti i zbuniti.

Foto: Shutterstock

Ako razgovarate sami sa sobom to pokazuje da ste puni samopouzdanja

Organizuju se misli

Razgovor sa samim sobom naglas i te kako pomaže da organizuju zbrkane misli u glavi. Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate sami sebe - to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi.

Takođe, to pomaže kod donošenja važnih i teških odluka ili razjašnjavanja neke problematične situacije u životu itd.

Lakše se dolazi do cilja

Napraviti popis ciljeva i pokušati na taj način doći do njih, može biti težak izazov. Mnogo bolja metoda je tiho ponavljanje.

Tako će put do njih biti lakši, mirniji, a vi ćete biti manje uplašeni kad na tom putu naiđete na neki problem.

Psiholozi kažu kako se ponavljanjem naglas dosta bolje usresređuje na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se kreće dalje kada se naiđe na prepreku.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17