• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

29.05.2022

19:58 >> 20:00

VODA NIJE DOVOLJNA! Sperite pesticide i bakterije s namirnica!

Zanimljivosti

VODA NIJE DOVOLJNA! Sperite pesticide i bakterije s namirnica!

Podeli vest

Ako želite da koristite samo vodu voće i povrće potopite tokom noći. Namirnice sa debljm korom se četkaju pre pranja, a sirće i limun ubijaju bakterije...

Leto koje se bliži je naročito pogodno za razvoj bakterija, te traba biti vrlo oprezan, naročito u kuhinji. Da biste bili sigurni da je voće i povrče dobro oprano poslužite se sirćetom i limunom, a tvrde kore očetkaje.

Pre čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom.  

Voda nije dovoljna

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija, ali i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno.

Foto: Shutterstock

Upotrebite rastvor sirćeta i vode

Sprej za uklanjanje hemikalija

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. U bočicu s raspršivačem sipajte kašiku sveže ceđenog soka od limuna, dve kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro zatvorite i promućkajte. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili ubrusom obrišite pre ljušćenja i seckanja. Nakon ispiranja ukus i miris sirćeta neće se osetiti.

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i poptapati listove u vodi nekoliko minuta. Potom ih treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog podrekla (vaše bašte), ali ako niste sigurni u poreklo, uključite u pranje sirće. Pomešajte dve šolje vode s pola šoljice belog sirćeta i u mešavinu potopite listove povrća na pet minuta pa isperite čistom vodom. 

Povrće poput brokolija ili karfiola potrebno je potopiti u hladnu vodu na minut, dva pre pranja pod mlazom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom kožom, poput paradajza potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom za ove svrhe.  

Lubenica i dinja

Potrebno je oprati i voće kod kojeg se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi dospele u unutrašnjost tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje koja se može naći na namirnicama. U tom slučaju je potrebno najprije isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i soka od limuna. Napunite posudu vodom pa joj dodajte kašiku soli i sok od jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode.

Foto: Shutterstock

Probajte kombinaciju soli i sode bikarbone

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se potapaju tokom noći i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati odmah nakon kupovine i oprano ostaviti u frižider ili špajz jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite netom pre upotrebe.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija