• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/alternativazavas

10.07.2022

16:59

POBEDITE PERUT uz pomoć 7 PRIRODNIH sastojaka! Od probiotika do eteričnih ulja!

Shutterstock

Zanimljivosti

POBEDITE PERUT uz pomoć 7 PRIRODNIH sastojaka! Od probiotika do eteričnih ulja!

Podeli vest

Svaki put kad se spremate za izlazak primetite na svojoj tamnoj odeći male bele ljuspice? Niste sami - procenjuje se da čak svaka druga osoba ima perut...

Perut ili hiperproizvodnja mrtvih ćelija kože se medicinski naziva pityriasis capitis ili seboreični dermatitis vlasišta. Možda ćete se iznenaditi kada čujete da je uglavnom uzrokovan gljivicama, ali može da nastane i zbog zagađenog vazduha, manjka vitamina, čak i upotrebe šampona protiv peruti, ako ih predugo koristite. Dobra vest je da problem, barem delimično, može da se ublaži prirodnim putem.

Prirodna rešenja za perut

1. Kokosovo ulje

Budući da kokosovo ulje sadrži masne kiseline poput laurinske, ono ima snažna antivirusna, antimikrobna i protivgljivična svojstva. Tretiranjem vlasišta hladno ceđenim kokosovim uljem perut može da se povuče u roku od 1-2 nedelja.

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje

Primena: 1-2 kašike kokosovog ulja nanesite na vlasište i kosu, dobro umasirajte i ostavite da deluje sat vremena. Potom isperite blagim šamponom. Ponovite 2-3 puta nedeljno.

2. Maslinovo ulje

Baš kao i kokosovo, i maslinovo ulje blagotvorno deluje na vašu kosu.

Primena: Nanesite malu količinu hladno ceđenog maslinovog ulja na problematična područja pa ostavite da deluje oko sat vremena. Zatim operite šamponom.

3. Gel aloe vere 

Aloe vera je biljka mesnatih listova koja smanjuje iritacije i umiruje kožu zahvaćenu peruti. Takođe smanjuje svrab i problem seboreičnog dermatitisa.

Foto: Shutterstock

Aloe vera

Primena: Nekoliko puta nedeljno nanesite gel aloe vere na vlasište i ostavite da deluje 30-40 minuta. Zatim isperite blagim šamponom.

4. Eterična ulja

Za rešavanje problema peruti možete koristiti i 100 posto čista eterična ulja, poput ulja čajevca, lavande, limunske trave, čempresa i origana. Sva ova ulja imaju snažno antimikrobno i protivgljivično delovanje.

Tonik s eteričnim uljima

U 150 ml vode dodajte po 1-2 kapi ulja origana, ulja lavande i ulja limunske trave, ubacite u bočicu sa raspršivačem i nanesite na tek opranu, mokru kosu. Nakon toga je stilizujete i sušite kao i obično. 

5. Jabukovo sirće 

Već poznati multipraktik jabukovo sirće pokazao se i kao odlična pomoć kod peruti. On, naime, deluje protiv gljivica, a osim toga, trenutno smanjuje i neprijatan svrab. Jabukovo sirće sadrži mlečnu kiselinu koja smanjuje preterano stvaranje mrtvih ćelija kože na vlasištu.

Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće

Primena: U jednakoj srazmeri pomešajte kvalitetno jabukovo sirće s vodom i umasirajte u vlasište. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pa isperite. Ponavljate tokom 5-7 dana i primetićete razliku. 

6. Sirovi med

Sirovi med prava je riznica proteina, vitamina, aminokiselina, minerala i enzima. On deluje antimikrobno, umiruje vlasište i hrani kosu.

Primena: U dve trećine šolje tople vode dodajte 1-2 kašike sirovog meda pa mešajte dok se ne otopi. Zatim isperite kosu ovom medenom otopinom i prođite prstima kroz kosu i vlasište. U mešavinu meda i tople vode možete da dodate i neko od spomenutih eteričnih ulja pa tu mešavinu koristite za ispiranje kose i vlasišta.

7. Probiotici

Važan deo probavnog i zdravlja uopšte, pa tako i zdravog vlasišta, čini kvalitetna ishrana bogata antioksidansima i probioticima. Probiotici, koje možete da pronađete u fermentisanim namirnicama poput jagurta, kefira, kiselog mleka, kiselih krastavaca, kiselog kupusa... jako su važni za crevnu mikrofloru i vaš imunitet.

Foto: Shutterstock

Probiotici

Studija sprovedena u Mađarskoj pokazala je da konzumacija probiotika može da smanji pojavu peruti za čak 57 posto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija