• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.08.2022

13:48

KRALJICA ELIZABETA u javnosti uvek nosi BISERE! Evo zbog čega je to tako

Zanimljivosti

KRALJICA ELIZABETA u javnosti uvek nosi BISERE! Evo zbog čega je to tako

Podeli vest

Kraljica Elizabeta II koja je na tronu već 70 godina, često se pojavljuje u javnosti sa jednom vrstom nakita, a to su biserne ogrlice koje uvek nosi

Ukoliko se pitate zbog čega je to tako, radi se u dugoj tradiciji koja uključuje ovaj modni detalj.

Duga tradicija

- Biseri su tradicionalni nakit za kraljice u Britaniji više od hiljadu godina unazad – nikada nije postojala kraljica koja nije nosila bisere“. U prošlosti, oni su smatrani retkim, lepim, sjajnim i što ih više nosite - postaju sjajniji - objasnila je Lesli Fild, koja je napisala knjigu “Kraljičini dragulji”.

Tradicija kraljevske porodice da nosi bisere potiče od kraljice Viktorije, čukunbake kraljice Elizabete II.

- Ona je sve svoje ćerke i unuke darivala sa po jednim biserom svake godine na njihov rođendan kako bi do 18 godina imali dovoljno bisera za ogrlicu - objasnila je Fild.

Elizabetin otac, kralj Džordž VI, nastavio je tradiciju kada joj je poklonio tanak platinasti lančić u koji je dodavao po dva bisera na svaki njen rođendan.

Foto: Reuters

Kraljica Elizabeta II

Svečanosti

Godine 1935, tokom proslave svog srebrnog jubileja, deda kraljice Elizabete II, kralj Džordž V, poklonio je njoj i njenoj sestri, princezi Margaret, biserne ogrlice koje su nosile na krunisanju svog oca kralja Džorža VI 1937. godine. Ogrlice su bile vidljive ogrlice dok su devojke mahale gomili sa balkona Bakingemske palate.

Za dan venčanja 1947. Elizabeta je nosila još jednu ogrlicu od dva reda bisera za koju se veruje da su zapravo dve odvojene ogrlice iz njene obimne kolekcije. Nosila je sličan nakit kada je najavljivala veridbu sa princom Filipom ranije te godine i nastavila je da nosi bisere za druge značajne prilike, uključujući Filipovu sahranu 2021.godine.

Kraljica ima prilično veliku kolekciju ogrlica, od najjednostavnijih do onih sa 5-6 redova bisera, piše istorijskizabavnik.rs

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija