• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2022

10:04

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Naučnici otkrili nešto što je udaljeno 93 miliona svetlosnih godina od Zemlje

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU! Naučnici otkrili nešto što je udaljeno 93 miliona svetlosnih godina od Zemlje

Podeli vest

Astronomi sa Univerziteta u Zapadnom Sidneju otkrili su jednu od najvećih crnih rupa na nebu koja je udaljena 93 miliona svetlosnih godina od Zemlje u galaksiji NGC2663

Galaksija NGC2663 se u kosmičkim razmerama smatra jednom od onih koja je u našem komšiluku.

Naučnici su napravili posmatranje NGC2663 sa CSIRO-ovom mrežom 36 povezanih radijskih antena ASKAP-om (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) u Zapadnoj Australiji. Pomoću njih su otkrili mlaz materije koji je iz galaksije izbacila središnja crna rupa: protok materije oko 50 puta veću od galaksije koja bi, posmatrana golim okom, bila vidljiva na noćnom nebu i bila veća od Meseca.

Premda su astronomi već zabeležili ovakve mlazove, novootkriveni mlaz i relativna blizina NGC2663 ovu je kosmičku pojavu učinila jednom od najvećih mlazova materije u poznatom svemiru, piše tportal.hr

 

 

 - Naše istraživanje Evolutivne karte svemira (EMU) dokazuje da se materija između galaksija gura natrag na strane mlaza - slično efektu kakav vidimo na mlaznjacima. Dok izduvni gasovi eksplodiraju kroz atmosferu, gura ga okolni bočni pritisak, što uzrokuje širenje i skupljanje mlaza tokom putovanja kroz svemir -  kažu autori studije iz Zapadnog Sidneja.

Kao što je slučaj sa mlaznjacima, šok dijamanti se mogu videti i na manjim mlazovima veličine galaksije.

 - Videli smo mlazove dok udaraju u guste oblake plina, osvetljavajući ih dok se kroz njih probijaju. Ipak, suženje mlazova na bočnoj strani mnogo je suptilnije, što ga čini težim za posmatranje. Ono što je zanimljivo je da do NGC2663 nismo videli ovaj učinak u tako ogromnim razmerama - kažu autori.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17