• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2022

16:54

KAKO POBOLJŠATI ISHRANU MAČKAMA? Stručnjaci imaju pravo rešenje!

pexels.com

Zanimljivosti

KAKO POBOLJŠATI ISHRANU MAČKAMA? Stručnjaci imaju pravo rešenje!

Podeli vest

Mačke su po prirodi mesojedi, međutim, prema mišljenjima stručnjaka, one preko mesa ne mogu dobiti sve neophodne materije za organizam, pa se savetuje da unose i vlakna

Njihova ishrana treba prevashodno da se bazira na proteinima i mastima iz mesa, a na selima se još uvek mogu videti neke od njih koje jure miševe, guštere i u zasedi čekaju manje ptice kako bi ih ulovile. Stručnjaci tvrde da to ne znači da ne treba da jedu povrće, jer ukoliko je pažljivo odabrano ono im može obezbediti specifične hranljive materije. 

Foto: pexels.com

Mačka

Ukoliko mačka želi da jede povrće, pre svega treba uzeti u obzir njihovu starosnu dob kako tvrde veterinari. Potrebe tek rođenog mačeta i starije mačke po pitanju ishrane uopšte nisu iste, jer kod nekih hroničnih ili akutnih zdravstvenih problema može postojati potreba za specifičnim dijetama na osnovu načina na koji njihova tela vare hranu i apsorbuju hranljive materije. 

Preporuka je da nakon što se mačići odviknu oko 8. nedelje od maminog mleka, uvede hrana koja omogućava jak imuni sistem i stalni rast. Drugim rečima, puno proteina, zdravih masti i po malo kalcijuma, dok bi povrće trebalo izbegavati. Odrasle mačke su već fleksibilnije kada je uvođenje novih namirnica u pitanju, a svakako bi i dalje trebale da piju puno vode i da unose dosta proteina. Ipak, već u ovom periodu se mogu polako uvesti vlakna u njihovu ishranu, a veterinari tvrde da je ovo posebno korisno kada su kućne mačke u pitanju jer će im to pomoći da se duže osećaju site i manje prejedaju. Ali dodaju da neke rase, poput mejn kuna sazrevaju tek sa tri godine. 

Foto: pexels.com

Starijim mačkama - od 11 godina i više, potrebna je ishrana zasnovana na zdravstvenim stanjima. One imaju tendenciju da postanu manje pokretne, a istovremeno da gube na telesnoj masi, stoga je veoma važno da kod veterinara proverite šta je njena idealna kombinacija. Ali ukoliko je zdrava i veterinar smatra da može da jede povrće u obzir dolaze šargarepa, celer, bundeva, spanać, batat, tikvica, brokoli, grašak i zelena boranija. Koje ne treba da bude prženo u ulju, začinjeno ili preliveno sosom, već servirano sirovo ili kuvano na pari tako da bude mekano i lako za žvakanje. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17