• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

02.02.2023

15:45

OD DOSADE, DO UZBUĐENJA! Ovo je 5 razloga zbog kojih psi laju i kako to da rešite!

Zanimljivosti

OD DOSADE, DO UZBUĐENJA! Ovo je 5 razloga zbog kojih psi laju i kako to da rešite!

Podeli vest

Ukoliko vas nervira što vaš pas mnogo laje, prvo otkrijte razlog, a onda komandama, trikovima i nagradama menjajte to ponašanje.

Mnogi psi laju i to je sasvim normalno, međutim da li ste znali da postoje različiti razlozi zbog kojih to rade.

Na jednom Instagram profilu posvećenom ljubimcima, objašnjeno je koji to tipovi laveža postoje i kako da ih umanjite:

1. DOSADA

Psi koji su mentalno i fizički nedovoljno stimulisani, laju kako bi ublažili svoju dosadu. Posveti mu vreme tokom dana, omogući dosta igranja i vežbanja. To može pomoći u smanjenju ove vrste lajanja. Izvedi ga u duže šetnje, kako bi se dodatno izmorio. Kada ne možeš da budeš sa njim, ostavi mu neke stimulativne igračke, možeš i neke punjene hranom, kako bi se zanimao i zaboravio na lajanje.

2. STRAH/ANKSIOZNOST

Psi koji su uplašeni, uznemireni ili pod stresom, mogu koristiti lajanje kao način da izraze svoju potrebu da nestane "strašna" ili stresna stvar ili situacija. Potrebno je pomoći psu da nauči da ono čega se plaši nije pretnja i to ključ u rešavanju ovog problema.

Foto: Pixabay

pas

3. UPOZORENJA

Neki psi, a naročito "čuvari" ili mešanci, laju kako bi upozorili na prisustvo nečeg novog u okruženju. Na primer, ako pas "histerično" laje kada dostavljač/poštar dođe na vrata, nauči ga snažnom znaku opoziva ("dođi") i iskoristi to da prekineš lajanje. Nagradi psa što je prestao da laje i došao do tebe, a postepeno to možeš proširiti i na komande "dođi", "lezi" i "ostani".

4. PAŽNJA

Lajanje može biti odličan način da psi privuku pažnju ljudima. Čak iako vičeš na psa, time zapravo možeš pojačati njegov odgovor, tj. lajanje. Kao i u drugim primerima i ovo se može izmeniti uz izgovaranje komandi, ali takođe možeš pokušati i sa ignorisanjem. Važno je samo da istraješ u svojoj nameri.

5. UZBUĐENJE

Mnogi psi koji postanu preterano uzbuđeni i kojima nedostaje kontrola impulsa, mogu lajati da izraze svoj entuzijazam. U ovom slučaju, važno je skrenuti mu pažnju nekim drugim stvarima, poput izvođenja trikova, ali i osnovnih komandi. Sedi, lezi, daj šapu, okreni se... bilo šta od ovoga će mu skrenuti pažnju, a naravno, kada posluša, ne zaboravi da ga nagradiš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija