• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.03.2023

19:00

POZLIĆE VAM KADA SAZNATE! Evo kako se pravi omiljena poslastica - sladoled!

Shutterstock

Zanimljivosti

POZLIĆE VAM KADA SAZNATE! Evo kako se pravi omiljena poslastica - sladoled!

Podeli vest

Jedan sastojak - slatki kastorum koji se često koristi u aromama vanile - ima zastrašujući izvor.

Neki koji su tek sada shvatili kako se zapravo pravi sladoled, ostali su šokirani. Drugi su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima. Supstanca uglavnom dolazi iz dabrove zadnjice, odnosno 'kesica' koje se nalaze između karlice i osnove repa. Zbog svoje blizine analnim žlezdama, kastorum je često kombinacija sekreta analnih žlezda i urina.

Foto: Pixabay

Sladoled od vanile

Danas, međutim, kastorum čini samo skromnih šest odsto ukusa vanile koji se koristi u industriji.

Robert Čilkot, profesor u Centru za istraživanje topikalne isporuke lekova i toksikologije Univerziteta u Hertfordširu, rekao je da sintetički vanilin čini oko 94 odsto svih aroma vanile koji se koriste u prehrambenoj industriji - oko 37.286 tona.

- Dabrovi mogu da odahnu. Njihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali deo prirodne arome vanile i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće. Izvlačenje gnjecave materije iz živog dabra nije najlakši zadatak jer životinje prvo moraju da se pomuze - objašnjava Robert.

Foto: Pixabay

Dabar

- Podižem životinji rep. Ljudi misle da sam luda... ali ja im kažem da su dabrovi i miriše baš dobro - kaže Džoan Kroford, ekolog sa Univerziteta Južni Ilinois.

Dabrovi koriste kastorum da privuku partnera i obeleže teritoriju, a mi ga koristimo za dodavanje vanile, maline ili jagode u naš omiljeni desert. Sekreti analnih žlezda dabrova se takođe nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.

Međutim, na proizvodima u supermarketima, castoreum se opisuje kao „prirodna aroma“, prenosi The Sun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17