• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

22.03.2023

15:20

NE PERETE REDOVNO ČETKICE ZA ŠMINKANJE? Dermatolozi otkrivaju kako to može uticati na vaše zdravlje!

unsplash.com

Zanimljivosti

NE PERETE REDOVNO ČETKICE ZA ŠMINKANJE? Dermatolozi otkrivaju kako to može uticati na vaše zdravlje!

Podeli vest

Infekcije, alergije i još mnogo toga, može da se javi ukoliko ne održavate higijenu četkica za šminkanje.

Nema sumnje da će vam se šminka bolje nanositi ukoliko su četkice nove ili čiste. Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da održavate higijenu.

Šminkeri i dermatolozi su govorili o gadnim stvarima koje se dešavaju ako ne čistite četkice za šminku više od mesec dana:

1. Na četkama bi mogle da se razviju bakterije koje začepljuju pore.

Jedna od najočiglednijih stvari koja će se dogoditi vašim četkicama za šminkanje, ako ih ne perete duži period, je da će postati prilično grube.

Sertifikovani dermatolog Ana Čekon ističe da ćete prenositi bakterije, prljavštinu i ulje sa vaše kože do vaše šminke i četke za šminku i nazad na lice. Vremenom se ta prljavština povećava i verovatno će dovesti do začepljenih pora. Oni mogu izazvati pojavu akni i osetljivost, a niko ne želi da se bavi time.

2. Vaša šminka će izgledati muljavo.

Vaše četkice takođe mogu početi da izgledaju drugačije, a to bi moglo uticati na vašu ukupnu aplikaciju šminke.

- Ako vaše četke nisu bile prane neko vreme, onda je verovatno da su čestice pigmenta za šminku zarobljene između čekinja, zbog čega će vam se dlake četkica zgrudvati - kaže Alisija Čang, profesionalna šminkerka i dodaje:

- Ovo može uticati na način na koji četkica za šminku deluje na vašoj koži, što može dovesti do neželjenog nakupljanja prljave ili blatnjave boje na koži.

Takođe bi vas moglo sprečiti da kreirate precizniji izgled.

- Na primer, ako koristite istu četkicu za senku, kako biste nanele nekoliko različitih boja, stalno ćete imati ostatke od prethodnih boja u dlačicama - kaže profesionalna šminkerka Mendi Bris. Drugim rečima, boja koju vidite u svojoj paleti šminke, neće biti boja koju vidite na svojoj koži.

Foto: pexels.com

četkica za šminkanje

3. Četke bi mogle da se pokvare.

Ne čistite četke redovno, takođe znači da ćete morati da ih kupujete češće.

- Ako koristite tečne ili kremaste proizvode, a ne čistite ih, oni definitivno mogu dobiti mrlje ili se skoriti i neće raditi tako dobro ili trajati tako dugo - kaže Bris i dodaje:

- Čekinje se takođe mogu odlomiti, ako su previše natopljene proizvodom.

Ako šminka uđe u navlaku, koja je traka koja drži čekinje na mestu, te čekinje bi mogle lakše ispasti.

4. Četke bi mogle da počnu da imaju neprijatan miris.

Jedna od lošijih stvari koja bi se mogla dogoditi ako ne operete četkice je da će početi da mirišu.

5. Otvarate vrata infekcijama, bolestima i alergijama.

Ponekad prljave četke postaju rizik za zdravlje i bezbednost.

- Nepranje četkica za šminku povećava rizik od širenja bakterija i virusa, koji mogu dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su konjuktivitis ili infekcija virusom herpes simpleksa - kaže Čang.

Stafilokoka, streptokoka i ešerihija su takođe mogući rizici, dodaje Čakon.

Osim toga, prljava četka može dovesti do više uobičajenih alergija.

- Neki ljudi su alergični na određene sastojke u šminki, a neredovno čišćenje četkica za šminku može izazvati reakciju kada se četkica koristi - kaže Čang. Reakcija može dovesti do osetljivosti, nelagodnosti i upale.

Na sreću, sve ovo je lako izbeći. Svake nedelje isperite četke u mlakoj tekućoj vodi i stavite ih u posudu sa vodom i blagim šamponom. Ponovo ih isperite i spremni ste, prenosi BestLife.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija