• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.04.2023

06:10

ISKORISTITE PRIRODNE BOJE ZA FARBANJE JAJA! Roze od cvekle, žuta od kurkume

Pixabay

Zanimljivosti

ISKORISTITE PRIRODNE BOJE ZA FARBANJE JAJA! Roze od cvekle, žuta od kurkume

Podeli vest

Bojenje i ukrašavanje jaja zabava je za celu porodicu, a pogotovo za najmlađe.

Zato domaćice svake godine pokušavaju da naprave nešto drugačije kako bi obradovale svoje mališane. Umesto kupovnih boja i nalepnica, ovog puta probajte da napravite jedinstvena vaskršnja jaja pomoću povrća, voća ili začina. Za to će vam trebati namirnice koje sigurno imate kod kuće.

Žuta

Dodajte tri kašike kurkume u provrelu vodu. Budite oprezni jer će kurkuma lako obojiti kožu na prstima, pa je možda dobro da stavite gumene rukavice ili da jaje stavljate i vadite iz vode isključivo kašikom.

Ovu boju ćete dobiti i ukoliko jaja skuvate sa korom limuna, pomorandže ili vrhovima šargarepe.

Roze

U provrelu vodu dodajte četiri šolje iseckane cvekle. Ne brinite ako jaja na početku izgledaju više braon nego ružičasta. Posle sušenja boja će biti svetlija.

Foto: YoutubePrintsreen/Martha Stewart

Isprobajte i ove tehnike za ukrašavanje jaja

Dekupaž tehnika je vrlo atraktivna. Potrebni su vam: jedno belance, troslojna salveta sa dekoracijom, četkica i kuvana jaja.

Pre dekupaža možete i da ofarbate jaja u jednu boju, a onda troslojnu salvetu razlistajte i odvojte samo jedan sloj, onaj na kom su slike. Svaku sliku isecite što preciznije, pa jaje premažite belancetom na onom mestu gde želite da zalepite sliku. Na to mesto prislonite salvetu i preko nje ponovo utapkajte belance dok se skroz ne zalepi. Dok je još mokro, trudite se da ga što manje dodirujete da ne biste oštetili sliku. Ostavite jaja da se u potpunosti osuše.

Ombre tehnika poznata je frizerima i manikirima, a iskoristite je i za jaja. Odaberite boju prema svojoj želji, pa jedan deo jajeta držite duže u boji da bi bio tamniji.

Čipkasta jaja dobićete po istom principu kao kada stavite list u čarapu i tako kuvate. Starom, ali celom čipkastom trakom obmotajte jaja, a zatim stavite u boju. Kada uklonite čipku, jaje će dobiti šaru koja predstavlja otisak čipke koju ste odabrali.

Plava

Potrebne su vam tri šolje iseckanog ljubičastog kupusa i potopljenog u dve čaše vode. Ne bi bilo loše da rukama izgnječite kupus da on pusti sok. Stavite jaja u posudu sa kupusom da odstoje pola sata. Za to vreme poprimiće plavu boju, a ukoliko želite da bude još intenzivnija, ostavite ih u vodi i u frižideru preko noći.

Zelena

Ako biste jaja da obojite u zeleno, možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa jajima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija