• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.07.2023

18:00

Upoznajte ženu koja je stvorila Barbi lutku! Nije ni slutila da će postati popularna, a ovako je ženama vratila samopouzdanje (FOTO, VIDEO)

EPA/Printscreen You Tuben CBS News

Zanimljivosti

Upoznajte ženu koja je stvorila Barbi lutku! Nije ni slutila da će postati popularna, a ovako je ženama vratila samopouzdanje (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Rut Handler, žena koja je napravila revoluciju u industriji igračaka stvorivši Barbi, najpoznatiju lutku na svetu, inspiraciju je pronašla u svojoj ćerki.

Početkom pedesetih godina prošlog veka Rut Handler, kreatorka lutke Barbi, je došla na revolucionarnu ideju da bi igranje lutkama koje izgledaju kao odrasle žene moglo da pomogne devojčicama da zamisle šta će biti kada porastu. 

Rut Handler je inspiraciju pronašla u svojoj ćerki koja se zvala Barbara i koja se igrala sa papirnim lutkama. Rut je svoju lutku nazvala Barbi ne slutivši da je kreirala igračku koja će postati najpopularnija lutka svih vremena.

Foto: EPA

 

 

U vreme kada je došla na ideju za Barbi lutku, Rut Handler je bila uspešna poslovna žena. Bila je suosnivač kompanije "Mattel" sa svojim suprugom 1945. Kompanija se bavila prodajom ramova za slike pre nego što su se okrenuli nameštaju za lutke i, na kraju, drugim igračkama.

Kada je predstavila svoju ideju o lutki koja izgleda kao odrasla osoba, naišla je na neodobrovanje kolega iz svoje kompanije. Oni su tvrdili da nijedna majka ne bi svojoj ćerki kupila lutku s grudima.

Rut je ideju zamrzla, ali je priču o Barbi ponovo pokrenula kada je u Evropi videla lutku koja izgleda kao odrasla žena. U pitanju je bila lutka sa raskošnom figurom, nalik na crteže iz pinap stripova. 

Barbi je rođena 

Rut je ovu lutku predstavila svojim američkim kolegama insistirajući na tome da bi mogli da naprave sličnu lutku. I tako je Barbi rođena, 1959. godine. Predstavljena je na Sajmu igračaka u Njujorku.

Prva Barbi je nosila crno-beli kupaći kostim. (U novom filmu o Barbi, Margo Robi nosi taj kupaći u prvoj sceni filma) 

Barbi je vrlo brzo postala veoma popularna. Vrlo brzo osmišljen je i njen dečko. Lutka Ken je nazvana prema sinu Rut Handler.

Vremenom je Barbi postala prava žena od karijere. Pojavila se barbika koja je doktorka, veterinarka, inženjer, astronaut, televizijska reporterka, advokatica... Ispostavilo se da ova lutka može biti vswve što poželi, a to je Rut Handler od samog početka želela. 

Foto: EPA

Barbi

 

Protetika za grudi nakon mastektomije 

Kada je Rut Handler 1970. obolela od raka dojke, suočila se sa gubitkom jedne dojke. Izgubila je samopouzdanje, a pretio joj je i gubitak posla u kompaniji Matel i gubitak kontrole nad kompletnim poslovanjem.

Nakon mastektomije Rut je odlučila da pomogne i drugim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji. Osmislila je protetiku za grudi, a njena kompanija "Nearly Me" pomogla je hiljadama žena u istoj situaciji i izbacila prvu protezu od tečnog silikona.

Ovaj proizvod je bio revolucionaran na tržištu. Žene koje su zbog bolesti izgubile dojke su do tada koristile maramice da bi ispunile grudnjake i nadomestile oblik grudi.

Rut Handler je nakon svojih uspeha objasnila da Barbi s grudima nije u službi objektivizacije žena, već u službi ženskog osnaživanja i prihvatanja svog tela. 

 - Kada sam stvorila Barbi, verovala sam da je važno za samopouzdanje da se male devojčice igraju s lutkom koja ima grudi. Sada mi je još važnije da vratim to samopouzdanje ženama koje su ga izgubile - rekla je Rut u jednom intervjuu. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija