• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2023

19:00

Žene su izmislile pivo! Šest pronalazaka za koje je zaslužan slabiji pol

pexels.com

Zanimljivosti

Žene su izmislile pivo! Šest pronalazaka za koje je zaslužan slabiji pol

Podeli vest

Tajnu spravljanja omiljenog pića današnjice još pre 7.000 godina znale su samo one, a pancir, brisači za automobil ili igra "monopol" i danas postoje njihovom zaslugom.

Kada se govori o pronalascima koji su promenili i obeležili istoriju, većini obično prvo na pamet padnu Nikola Tesla, Leonardo da Vinči, Alfred Nobel... Ali među istraživačima ima i žena čija su otkrića promenila svet na svoj način.

Brisači na automobilu

Šipku s gumenim dodatkom koji prianja na staklo patentirala je Meri Anderson 1904. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije, danas vožnju bez brisača ne bismo mogli da zamislimo.

Foto: pexels.com

Šipku s gumenim dodatkom koji prianja na staklo patentirala je Meri Anderson 1904.

Monopol 

Elizabet Megi je "kriva" za jednu od najpopularnijih društvenih igara. U originalu se zvala "The Landlord's Game" i patentirana je početkom 20. veka. Elizabet je igru osmislila da bi demonstrirala tragičan efekat koji donose pohlepa.

Solarno grejanje 

Mađarica dr Marija Telkes otkrila je sistem grejanja na solarnu energiju. Kada se 1925. godine preselila u Ameriku, zaposlila se na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Početkom četrdesetih godina prošlog veka zahvaljujući njoj i arhitekti Elenor Rejmond prvi solarni sistemi mogli su da se koriste za zagrevanje kuća.

Foto: pexels.com

Mađarica dr Marija Telkes otkrila je sistem grejanja na solarnu energiju

Pivo 

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore da je to bila žena, tačnije žene. Pre 7.000 godina u Mesopotamiji za proizvodnju piva bile su isključivo zadužene pripadnice lepšeg pola jer se pivo smatralo božjim darom.

Protivpožarne stepenice

Stepenište na spoljnoj strani zgrade koje u slučaju požara olakšava evakuaciju još 1897. godine izumela je Ana Konli. Njenu ideju prihvatile su i do danas primenjuju brojne arhitekte.

Pancir 

Verovali ili ne, zaštitni prsluk, poznatiji kao pancir, koristi se i danas zahvaljući Stefani Kvolek. Ispitujući kvalitet i otpornost materijala, otkrila je način kako da ga iskoristi za zaštitu tela. Pancir je patentiran 1966. godine. U 40 godina dugoj karijeri patentirala je više od 40 različitih otkrića pa je uvrštena u Inventor's hall of Fame.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija