• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

08.11.2023

17:10

Boja kraljeva, čarobnjaka i umetnika! Volite ljubičasto - predstavlja moć i bogatstvo, nosili su je samo posebni

pexels.com

Zanimljivosti

Boja kraljeva, čarobnjaka i umetnika! Volite ljubičasto - predstavlja moć i bogatstvo, nosili su je samo posebni

Podeli vest

Ljubičasta boja je vrlo zanimljiva i složena boja koja ima različita značenja u psihologiji.

U zavisnosti od nijanse, ljubičasta boja može simbolizovati kreativnost, duhovnost, mistiku, plemenitost, romantiku, tugu, jedinstvenost i još mnogo toga.

Ljubičasta boja nastaje mešanjem crvene i plave boje, koje su suprotne na koloritu. To znači da ljubičasta boja spaja dve različite energije, strastvenu i emocionalnu crvenu i mirnu i racionalnu plavu.

Nijanse ljubičaste imaju različita značenja. Tamnoljubičasta boja s tamnoplavom nijansom je manifestacija oštrine i moći.

Svetlije nijanse odražavaju nežnost i osetljivost, romantiku i plemenitost.

Ljudi koji vole ljubičastu boju obično su osetljivi, intuitivni, maštoviti i originalni. Oni teže harmoniji uma i srca, ali i skladu sa sobom i svetom oko sebe. Ljubičasta boja, takođe, podstiče nesebičnu ljubav i altruizam, jer je povezana sa višim čakrama i duhovnim dimenzijama.

Foto: pexels.com

 

Boja kraljeva

Kroz istoriju, ljubičasta je bila boja kraljeva, sveštenstva, čarobnjaka i umetnika. To je zato što je ljubičasta boja bila retka i skupa, pa je zato predstavljala bogatstvo, moć, dostojanstvo i kreativnost.

Ljubičasta je, takođe, boja umetnosti, jer inspiriše maštu, izražavanje i inovaciju. Mnogi poznati umetnici su koristili ljubičastu boju u svojim delima, a najpoznatiji među njima su Leonardo da Vinči, Vinsent van Gog, Klod Mone i drugi. Ljubičasta boja ima i neke negativne aspekte, a to su depresija, melanholija, usamljenost, izolacija i narcisoidnost.

Ako ova boja ima više primesa crvene, može biti i znak nezrelosti, hirovitosti, neodlučnosti i nedostatka samopouzdanja. Ljubičasta boja može, takođe, ukazivati na skrivanje pravih osećanja, namera ili identiteta.

Ovo je vrlo snažna i uticajna boja, koja može imati različite učinke na raspoloženje, emocije i ponašanje. Ljubičasta može da pomogne u opuštanju, meditaciji, intuiciji, kreativnosti i duhovnosti, ali i može izazvati tugu, depresiju, zbunjenost i frustraciju.

Foto: Pixabay

 

Ljubičasta boja zahteva ravnotežu i umerenost, jer previše ili premalo ljubičaste boje može biti štetno.

Učinak ljubičaste boje na ljudsku psihu je u većini slučajeva blagotvoran. Smirujuće delovanje na autonomni nervni sistem ogleda se u smanjenju broja otkucaja srca, pa čak i disanja. Krvni pritisak se normalizuje, teskoba, intenzitet napada panike i druge manifestacije vegetativno-vaskularne distonije se ublažavaju.

Ljubičasta boja ima sposobnost da izazove meditativno stanje, pa se zato koristi u duhovnim i magijskim praksama. Podstiče kreativnost, refleksiju i mentalne vežbe.

U nekim kulturama ljubičasta je simbol žalosti.

Česta pojava ljubičaste boje u snu može značiti neku veliku promenu u životu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija