• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.11.2023

19:27

Ova pljačka je šokirala svet, a sve se desilo kao u holivudskom filmu!

Tanjug/AP

Zanimljivosti

Ova pljačka je šokirala svet, a sve se desilo kao u holivudskom filmu!

Podeli vest

Italijan po imenu Leonardo Notarbartolo je 16. februara 2003. godine predvodio bandu lopova koja je ukrala zlato, dijamante i druge dragocenosti u vrednosti od najmanje 100 miliona američkih dolara iz jednog od najnaprednijih trezora na celom svetu u Antverpenu, u Belgiji.

Proces pripreme pljačke trajao je 18 meseci i počeo je tako što je Notarbartolo, sitni pljačkaš iz Torina sa 30-godišnjim stažom, iznajmio kancelariju u Antverpenu, Belgiji, u istoj zgradi gde se nalazio i trezor i predstavljao se kao trgovac dijamantima, da bi stekao kredibilitet i poverenje kod zaposlenih, a ujedno je na ovaj način pokušavao da sakupi informacije o njegovom glavnom cilju, trezoru koji se nalazio dva sprata ispod njegove iznajmljene kancelarije i bio je zaštićen infracrvenim detektorima toplote, Doplerovim radarom, seizmičkim senzorom i trotonskim senzorom. Takođe, čelična vrata sa bravom su imala 100 miliona mogućih kombinacija.

Pljačka je bila briljantna i pametnija od svega što možete videti u holivudskom filmu. Lopovi su ušunjali malu kameru iznad vrata trezora, koja je mogla da špijunira čuvare dok kucaju kombinaciju koja je otvarala trezor.

Leonardo i njegovi saradnici sačekali su teniski turnir koji je bio pod pokroviteljstvom draguljara, a kad su svi otišli izvan grada, odneli su blago. Notarbartolo je na senzore termokretanja u samom trezoru poprskao lak za kosu, koji će služiti kao svojevrsni merač vremena, dok su senzori toplote zalepljeni trakom i stiroporom. Takođe je rekao da su ulazak u trezor vežbali na replici samog trezora u prirodnoj veličini, koju je dizajnirao dijamantski insajder. 

Foto: wikipedia.org

Leonardo Notarbartolo

 

Priča o tome kako je Notarbartolo izveo pljačku je apsolutno fascinantna. Kada se sve završilo, pljačkaši su imali toliko plena da su morali nešto i da ostave u trezoru. Smatra se da su ukradene dragocenosti u vrednosti od 100 miliona američkih dolara. 

Leonardo Notarbartolo je uhapšen nedugo nakon pljačke. Priznao je krivicu, ali nikada nije otkrio ko je sa njim učestvovao u pljački. Osuđen je na 10 godina zatvora, ali je zbog dobrog vladanja pušten na uslovnu slobodu, a danas je slobodan čovek. Ukradeni dijamanti i ostale dragocenosti nikada nisu pronađeni.

Ova pljačka proglašena je pljačkom veka, a policija i dan danas ne može sa sigurnošću da tvrdi kako je izvedena, snimljene su i mnoge serije o ovoj pljački.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija