• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.01.2024

18:00

Zašto emocije ne traju podjednako? 240 puta duže tugujemo nego što se stidimo

pexels.com

Zanimljivosti

Zašto emocije ne traju podjednako? 240 puta duže tugujemo nego što se stidimo

Podeli vest

Osećanja povezana s događajima kojih se često prisećamo i koja su ostavila traga u našim životima češće nas "opsedaju" i duže nas drže

Zašto nas osećanje tuge drži duže nego sreća? Zašto duže mrzimo nego što se nekome divimo? Moguće je da niste ranije obraćali pažnju na to, ali ne traju sva osećanja podjednako. Odnedavno postoje i naučni dokazi za to.

Profesori Filip Verdujn i Saskija Lavrijsen sa Univerziteta Leuven u Belgiji došli su do rezultata da tuga traje 240 puta duže od drugih emocija, uključujući sram, iznenađenost, razdraženost, pa čak i dosadu.

Oni su sproveli istraživanje o dužini trajanja i efektu emocija i testirali studente tako da se prisete svojih nedavnih emotivnih iskustava i da beleže njihovo trajanje. Trebalo je odgovore na pitanja kako se suočavaju s tim emotivnim stanjima.

Foto: Shutterstock

Od 27 emocija tuga traje najduže

Od 27 emocija tuga je trajala najduže, dok su sram, iznenađenje, strah, gađenje, dosada, razdraženost ili osećaj olakšanja trajali znatno kraće.

Veliki trag

Tuga obično ide ruku podruku s događajima koji su ostavili velikog traga, kao što je smrt ili nezgoda, objasnili su istraživači. Obično je bilo potrebno 120 sati da bi osećaj tuge prestao, dok bi već za 30 minuta, na primer, prestali gađenje i sramota. Mržnja je trajala 60 sati, a sreća 35 sati.

Foto: Shutterstock

Mržnja traje 60 sati, a sreća 35 sati

Dosada je takođe zabeležena među emocijama koje kratko traju, a istraživači tvrde da to znači da iako se čini da vreme sporije prolazi kada nam je dosadno, doživljaj dosade obično ne traje tako dugo. Osećanja koja nas kraće drže obično su uzrokovana događajima koji imaju relativno malo značenje za naš život.

Trajanje osećanja

tuga: 120 sati
mržnja: 60 sati
očajanje, nada, zadovoljstvo: 24 sata
ljubomora: 15 sati
olakšanje: 8 sati
zanos: 6 sati
divljenje i zahvalnost: 5 sati
opuštenost: 4,3 sata
krivica: 3,5 sata
stres: 3 sata
ponos: 2,6 sati
bes, dosada: 2 sata
razdražljivost: 1,3 sata
saosećanje: 1,3 sata
poniženje: 0,8 sati
strah: 0,7 sati
sramota i gađenje: 0,5 sati


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija