• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.03.2024

11:36

Fotošop afera Kejt Midlton trese svet! Ovakav skandal se nije dogodio decenijama - javnost besna i razočarana (FOTO)

profimedia

Zanimljivosti

Fotošop afera Kejt Midlton trese svet! Ovakav skandal se nije dogodio decenijama - javnost besna i razočarana (FOTO)

Podeli vest

Fotošopirana fotografija Kejt Midlton sa decom podigla je veliku prašinu u javnosti. Uklonjena je iz najvažnijih novinskih agencija, a princeza je naknadno objasnila da se radi o amaterskoj obradi fotografije.

I dok je svet željno iščekivao princezinu prvu fotografiju od božićne ceremonije u decembru, ono čemu se sigurno nisu nadali jeste da će dobiti fotošopiranu fotografiju.

Fotografija Kejt Midlton sa njeno troje dece, prinčevima Džordžom i Luijem i princezom Šarlot, definitivno je rezultat fotomontaže. 

To je izazvalo buru u javnosti i razne spekulacije.

Porodični portret povodom Dana majki

Najpre je fotografija objavljena na zvaničnim nalozima Kejt Midlton i princa Vilijama, povodom Dana majki.

Ispod slike je napisano:

„Hvala vam na lepim željama i kontinuiranoj podršci u poslednja dva meseca. Svima želim srećan Dan majki. K“.

 

 

Analiza podataka fotografije koju je uradila jedinica za podatke i forenziku Skaj Njuza otkrila je da je slika sačuvana u softveru za uređivanje fotografija „Adob Fotošop“ dva puta na Meku, ali nije jasno da li je sačuvana na istom uređaju.

Fotografija je prvi put sačuvana u petak uveče u 21.54, a drugi put u subotu ujutro u 9.39.

Slika je snimljena u Adelajd kotidžu, porodičnom domu u Vindzoru, na fotoaparatu Kenon 5D mark IV, koji se prodaje po ceni od 2.929,99 funti i koristi Kenon objektiv od 50 mm po ceni od 1.629,99 funti, prenpsi Skaj njuz.

Foto: profimedia

 

 

Prva fotografija nakon operacije

Zanimljivo je da je ovo prva fotografija Kejt Midlton koju je Kensingtonska palata objavila nakon njene operacije u januaru ove godine.

Pre toga objavljena je paparaco fotografija Kejt Midlton - uslikana je u automobilu koji je vozila njena majka Kerol Midlton u blizini zamka Vindzor.

Poslednji put je Kejt Midlton viđena u javnosti na Božić 2023, kada se pridružila ostalim članovima kraljevske porodice na crkvenoj službi.

Foto: profimedia

 

 

Novinske agencije sklonile sliku

Sve glavne međunarodne agencije su odlučile da uklone fotografiju Kejt u nedelju uveče.

Prva agencija koja je uklonila sliku je Asošiejted pres (AP) . Oni su naveli da na slici postoji nedoslednost u poravnanju leve ruke princeze Šarlote.

I agencija Rojters je povukla sliku. Naveli su da su to uradili nakon što su je analizirali.  

Agencija Frans pres (AFP) je takođe uklonila sliku zbog toga što je izmenjena.  

Portparol „Geti Imidžis“ je rekao za Skaj Njuz:

- Naša foto rubrika je zaključila da je slika koju je dostavila Kensingtonska palata problematična. Možemo da potvrdimo da je slika uklonjena sa našeg sajta u skladu sa našom uređivačkom politikom.

Greške na fotografiji

I novinske agencije i "obični posmatrači" brzo su uočili niz grešaka na slici.

Najočiglednija greška je promena na rukavu princeze Šarlot. Druge greške odnose se na jasnoću sliku i na detalje. Kejtina leva ruka je mutnija od desne, rajsferšlus na jakni nije ravan, a leva strana vilice deluje drugačije od desne.

Takođe se vidi da je neravna šara na džemperu princa Luisa, kao i da je zid iza njega neravan. 

 Kejt na fotografiji ne nosi venčani ili verenički prsten.

 

 

Saopštenje Kensingtonske palate

Nakon uklanjanja fotografije Kraljevska palata je najpre, odbila da to komentariše.

U ponedeljak je na društvenoj mreži princa i princeze od Velsa objavljena izjava Kejt Midlton:

- Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentišem sa fotošopom. Želim da se izvinim zbog zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo juče objavili. Nadam se da su svi koji su slavili imali veoma srećan Dan majki. C

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija