• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

08.09.2025

18:00

Šok na svetskom nivou: Ljudi manje jedu i piju zbog Ozempika, a ugostitelji propadaju?

Shuterstock

Zdravlje

Šok na svetskom nivou: Ljudi manje jedu i piju zbog Ozempika, a ugostitelji propadaju?

Podeli vest

Dok lekovi poput Ozempika donose revoluciju u borbi protiv gojaznosti, njihova rastuća popularnost istovremeno menja navike potrošača i izaziva potres u svetskoj industriji hrane i pića.

Recepti za lekove iz grupe GLP-1 za mršavljenje porasli su za 32 odsto od juna do septembra, prema podacima firme za podatke "Truveta". Ukupan broj recepata povećan je za 12 odsto tokom tog perioda.

Manje porcije, manja žeđ

Foto: Shutterstock

 

Više od polovine ljudi koji uzimaju Ozempik ili neki drugi GLP-1 lek - klasu lekova za mršavljenje i dijabetes - kažu da troše manje novca u restoranima, prema nedavnoj anketi koju je sproveo Morgan Stenli.

Ozempik i njemu slični lekovi  deluju tako što utiču na hormone koji regulišu apetit i varenje. Zbog toga, ljudi koji ih koriste mnogo se brže zasite i osećaju manju želju za nezdravom, masnom i slatkom hranom. Istraživanja pokazuju da korisnici ovih lekova jedu manje porcije, preskaču predjela i deserte, a neki čak i glavno jelo.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, ono što ugostitelje najviše brine jeste drastičan pad konzumacije alkohola. Lekovi deluju i na centre za nagrađivanje u mozgu, što smanjuje želju za alkoholom. Mnogi korisnici kažu da im je alkohol postao neprivlačan, a neki su ga u potpunosti izbacili iz života. To predstavlja ozbiljan udarac za barove i restorane, s obzirom na to da je prodaja pića, posebno alkoholnih, često glavni izvor zarade.

Foto: Shutterstock

 

Odeljak "ženska pošta" britanskog Dejli mejla izvestio je da je nedavno intervjuisani holivudski agent za talente sa A liste primetio: "Svi restorani u Beverli Hilsu sada nude manje porcije jer su svi na Ozempiku i više ne mogu da pojedu velike odreske i činije testenine. To nije nešto što (restorani) reklamiraju, jer niko ne priznaje da uzimaju Ozempik. Ali kako su svi na njemu, restorani se prilagođavaju i nude manja jela, pola porcije ili jela za deljenje."

Odgovor ugostitelja

Foto: Shutterstock

 

Ovaj trend je naterao ugostitelje da preispitaju svoje poslovne modele. Umesto klasičnih jelovnika sa velikim porcijama, sve više se razmatraju manje opcije i jela pogodna za deljenje. Raste i potražnja za zdravim jelima, bogatim proteinima i povrćem, pa se restorani okreću takozvanim "GLP-1 menijima" prilagođenim potrebama ove rastuće grupe potrošača, prema autorima studije.

Naravno, promena se ne dešava preko noći. Ipak, sve veći broj ljudi koji koriste ove lekove stvara pritisak na industriju da se prilagodi. Da li će se na kraju meniji u restoranima smanjiti, a vinske karte postati manje bitne? Vreme će pokazati, ali jedno je sigurno: Ozempik ne menja samo živote ljudi, već i svet u kojem živimo i hranimo se.

Šta mislite, da li će se ovakve promene desiti i u Srbiji?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici
Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da nikada ne smeju biti zaboravljeni masovni zločin nad 56 srpskih civila u selu Gornja Jošanica kod Foče koji se desio pre 33 godine i istakao da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na području bivše Jugoslavije, kao i da vodi aktivnu borbu za istinu o masovnom stradanju srpskog naroda u periodu od 1990. do 2000. godine kako bi pravda bila zadovoljena.

20.12.2025

20:12

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka
Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka

Plaćene ubice iz Australije kojima preti smrtna kazna zbog mafijaškog ubistva Srbina Živana Radmanovića (32) na suđenju u Okružnom sudu u indonežanskom gradu Denpasaru, otkrili su da je njihova meta na Baliju prvenstveno bio Sanar Ganim (35), prijatelj i pašenog ubijenog.

20.12.2025

22:05

Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan
Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan

Izraelski zvaničnici, predvođeni premijerom Benjaminom Netanjahuom, sve su zabrinutiji zbog ubrzanog obnavljanja iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, koji je bio oštećen u ranijim izraelskim vojnim udarima, i planiraju da o toj pretnji uskoro obaveste predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi NBC News pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

20.12.2025

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set