• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

21.06.2023

16:30

5 STVARI koje radite TOKOM DANA, zbog kojih TEŠKO ZASPITE uveče

pexels.com

Zdravlje

5 STVARI koje radite TOKOM DANA, zbog kojih TEŠKO ZASPITE uveče

Podeli vest

Jedenje nezdrave hrane, dugo sedenje i manjak sunčeve svetlosti su samo neke od stvari koje će vam praviti problem da zaspite.

Ukoliko, kada dođe vreme za spavanje, umesto da lagano utonete u san, vi ne možete da sklopite oči i konstantno se vrpoljite, razlog se verovatno nalazi u pogrešnim stvarima koje ste radili tokom dana.

Eksperti za spavanje su otkrili pet razloga koje mogu uticati na loš san:

1. Jedete nezdravu hranu

Prema istraživanju iz maja 2023. objavljenoj u "Obesity", učesnici koji su nedelju dana konzumirali ishranu bogatu šećerom, zasićenim mastima i prerađenom hranom imali su lošiji kvalitet sna od onih koji su sledili zdravu ishranu.

2. Sedite ceo dan

- Ako radite posao koji zahteva da sedite veći deo dana, možda će vam biti teže da zaspite noću - kaže Džejd Vu, doktor nauka, stručnjak za zdravlje za spavanje u kompaniji za madrace.

- Moramo da budemo aktivni tokom dana da bismo imali kvalitetan san noću - kaže ona za Best Life.

3. Ne dobijate sunčevu svetlost

- Leti se budim sa suncem, tačno oko 5 ujutru, bez obzira u koje vreme sam se vratio prethodne noći - kaže Džil Cvarenštajn, sertifikovani trener nauke o spavanju i stručnjak za higijenu spavanja. 

- Naš cirkadijalni ritam funkcioniše sa izlaganjem svetlosti. Tokom dana kada smo izloženi svetlosti, on signalizira mozgu da je dan. Kada padne noć, mozak zna da je vreme za odmor i tada počinje povećana proizvodnja melatonina kako bi se podstakao san - kaže Džil.

Ona kaže da to znači da ne dobijanje dovoljno svetlosti tokom dana, može narušiti vaš cirkadijalni ritam, što otežava da zaspite i ostanete u snu.

Dakle, ako imate problema sa spavanjem noću, obavezno sklonite te zavese i pustite sunce da sija tokom dana.

- Mi smo dnevne životinje, tako da treba da dobijemo puno svetla tokom dana da bismo bili energični kada bi trebalo da budemo budni i da bismo bili pospani kada bi trebalo da spavamo - dodaje Džejd Vu, ekspert za zdravlje za spavanje. Ona preporučuje najmanje 30 minuta vremena napolju na suncu svakog dana.

Foto: Shutterstock

nesanica

4. Dremanje

- Pratite opšte pravilo, dremajte manje od 30 minuta i to radite pre 15 časova. Takođe preporučujem da pronađete hladan, mračan i miran prostor, da odspavate, kako biste izvukli maksimum iz toga, jer ovi uslovi podstiču bolji san - navodi Džil.

5. Radite u vašoj spavaćoj sobi

Mnogi ljudi rade od kuće, pa je postalo prilično uobičajeno da rade i iz svoje spavaće sobe. Studija iz 2021. pokazala je da je 31 odsto onih koji rade od kuće, postavilo svoju kancelariju u spavaćoj sobi (a 38 odsto radi iz kreveta!). Međutim, ovo nije idealno za spavanje, kaže Zvarenštajn.

- Ako je ikako moguće, izbegavajte rad u spavaćoj sobi, kako biste mentalno odvojili radno okruženje od okruženja za odmor - preporučuje ona.

Vu dodaje da stres na poslu može da ometa i san.

- Ako smo ceo dan preterano stimulisani stresnim zadacima, obavljanjem više zadataka, odvraćanjem pažnje od društvenih medija i svim ostalim, nemamo priliku da se stabilizujemo. To otežava smirivanje tela i uma za spavanje. Trebalo bi da pravimo pauze (uključujući i od ekrana), tokom dana kako bismo omogućili našim telima da se smire i osećaju bezbedno - kaže Vu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija