• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

29.06.2023

18:00

6 koraka kako da se nosite sa emocionalnim prejedanjem! Ne treba vam plan ishrane - evo šta je ključno

Shutterstock

Zdravlje

6 koraka kako da se nosite sa emocionalnim prejedanjem! Ne treba vam plan ishrane - evo šta je ključno

Podeli vest

Nutricionistkinja Nada Vogt ističe da je kod emocionalnog prejedanja najvažnije rešavati uzrok, pa tek onda posledicu.

Mnogi ljudi nemaju regulisanu ishranu i dovode sebe u stanje prejedanja. Međutim, kada su tome uzrok emocije, nutricionistkinja Nada Vogt ističe da prvo potrebno baviti se upravo tim uzrokom, a onda posledicama:

- Emocionalno prejedanje nije samo ono što vidimo u filmovima, gde se osoba, kada je tužna ili iznervirana, teši hranom. Emocionalno prejedanje je i kada jedeš jer ti je dosadno, pa uzmeš da grickaš nešto, kada jedeš hranu koja je ti je pred očima i samo zato što si je ugledala ili ti je tu na dohvat ruke, a ti glad ni ne osećaš, kada sediš za kompom i radiš, a pored tebe činija "bilo čega", za koju u jednom trenutku primetiš da je prazna... I cilj svakako nije u potpunosti obustaviti isto, jer svaka osoba na ovom svetu to ima, cilj je samo da kod onih kojima to pravi dublji problem, prorediti učestalost i obim - navodi nutricionistkinja i otkriva nekoliko koraka koji će vam pomoći da to prevaziđete:

Foto: Pixabay

Prejedanje

 

Korak 1 - osvestiti glad, da li je senzacija u stomaku, ustima ili negde drugde u telu.
Korak 2 - svesnost i analiza - u početku će biti teško da pre nego što se dogodi primetite, ali možete da nakon svakog jedenja uradite mini analizu. Jesam li ili nisam bila gladna, šta sam osećala u trenutku, šta se nalazilo u pozadini moje želje da jedem...
Korak 3 - načini da se umirite, razonodite i opustite, a koji nisu samo jedenje. Ovde je važno da znate da je sasvim ok da nekada to bude hrana, ali nekada i ne mora, može biti nešto drugo. Može u početku da bude nešto u kombinaciji sa jelom. Šetnja i usput kupite sladoled.... Idete na druženje sa dragom osobom u restoran... A upravo ove aktivnosti razonode ili opuštanja vežbate van ovih faza sa jelom. U prevodu, ne treba kada naiđe nagon da mislite, jao daj šta ću drugo, bolje da uradim, već treba da počnete da pronalazite aktivnosti u kojima uživate i onda kada ste pod stresom, dosadno vam je, te aktivnosti vam i mogu pasti na pamet kao opcija, jer već imate rutinu i naviku primenjivanja istih.

Korak 4 - naučite da se nosite sa neprijatnim emocijama. Jer na kraju intenzitet svake oslabi i prođe.

Korak 5 - vežba vežba i vežba... Za sve je potrebna vežba tako i za ovo. Ne nestaje preko noći i samo od sebe, potrebno je da vežbate, osvešćujete, radite na tome i onda će se vremenom prorediti i biće na tom nivou da vam neće predstavljati preokupaciju.

I bonus...

Korak 6 - zavisi kako i u kojoj situaciji. Velika je razlika kada pojedete tortu, jer je istu za vas neko spremio ili ste na nekom bitnom slavlju i toga da jedete tortu samo zato što se nalazi u frižideru ili ste prošli pored poslastičarnice i istu ugledali. Birate svesno, a ne haotično.

Kada imaš problem sa emocionalnim prejedanjem, ne treba ti plan ishrane ili nova dijeta. Treba ti razvoj veština i strategija uz koje ćeš upravljati svojim emocijama, a pre svega i rad na analizi trenutnih navika, kao i emocija.

Neregulisano jedenje i uz to neodgovarajuća telesna masa su samo simptom prethodno navedenog.

Dakle, ne šta jedeš, već zašto i kako jedeš - ističe nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija