• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.07.2023

18:00

Otkrijte zašto leti treba da hodate bosi

Shutterstock

Zdravlje

Otkrijte zašto leti treba da hodate bosi

Podeli vest

Ako ste leti često bosonogi, to može biti veoma korisno za vaše zdravlje.

Noge su im mesecima bile zatvorene u cipele i čarape ili ponekad teške čizme, pa im je toplije vreme lakše. Naime, kada dođe leto, ljudi vole da se izuju i osete meku travu ili topli pesak pod nogama. Ali to je zapravo dobro za vas, pa nije ni čudo što stručnjaci preporučuju da što više hodate bosi, piše Live Science.

Ovo su prednosti hodanja bez cipela:

Jačate mišiće stopala

Kada hodate bosi, mišići i ligamenti u stopalima i nogama moraju da rade više da bi izdržali težinu tela. Ovo može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju stabilnosti.

Poboljšavate ravnotežu i koordinaciju

Kada hodate bosi to zahteva više pažnje nego nošenje cipela, to može pomoći u poboljšanju ravnoteže i koordinacije.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Smanjujete problem sa stopalima

Hodanje bosonog može pomoći u smanjenju razvoja problema sa stopalima kao što su kurje oko, žuljevi i gljivične infekcije. Hodanje bosih nogu omogućava stopalima veću ventilaciju i bolje disanje, što može smanjiti rizik od neprijatnog mirisa stopala.

Poboljšavate cirkulaciju:

Kada hodate bosi možete poboljšati cirkulaciju jer mišići stopala i nogu moraju da rade jače.

Jačate imunološki sistem

Kada hodate bosi po travi ili prljavštini to pomaže u jačanju imunološkog sistema. To je zato što tlo sadrži određene mikroorganizme koji mogu stimulisati imuni sistem. Međutim, važno je napomenuti da  hodanje takođe nosi rizike, posebno u javnim prostorima kao što su parkovi, plaže ili bazeni gde mogu postojati rizici od povreda oštrim predmetima ili bakterijama. Zato je preporučljivo biti oprezan i hodati po čistom i bezbednom terenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija