• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

26.03.2023

18:21

10 MINUTA JE DOVOLJNO! Čak 6 vežbi savršenih za sve ljenivce!

Shutterstock

Ljubav

10 MINUTA JE DOVOLJNO! Čak 6 vežbi savršenih za sve ljenivce!

Podeli vest

Čak i mala količina fizičke aktivnosti može da ima značajan efekat na zdravlje. Na primer, samo 10 minuta brzog hodanja dnevno može da poboljša kardiovaskularno zdravlje...

Svi smo svesni da je dovođenje u formu i ostanak u njoj neretko posao s punim radnim vremenom, a uz užurbanu svakodnevicu i brojne stresove modernog života, sve je više onih koji teško pronalaze vreme za to. Međutim, postoji mnogo vrsta fizičkih aktivnosti koje su toliko zdrave da čine značajnu razliku čak i u malim količinama i za koje svi možemo da pronađemo slobodno vreme. Evo nekoliko primera...

Foto: Shutterstock

Hodanje možete da izvodite u bilo koje doba dana

Brzo hodanje

Hodanje je odlična fizička aktivnost koja se može izvoditi u bilo koje doba dana. Brzo hodanje je naročito korisno, jer može da pomogne u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju stresa.

Foto: Shutterstock

Ne propustite sklekove, čučnjeve i trbušnjake

Vežbanje kod kuće

Vežbanje kod kuće ne mora da bude dosadno ili naporno. Možete koristiti sopstvenu telesnu težinu za vežbe poput sklekova, čučnjeva i trbušnjaka. Ove vežbe pomažu u izgradnji snage, mišićne mase i kondicije.

Foto: Shutterstock

Sa prijateljicom u vožnji 

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla je odlična za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, jačanje mišića i sagorevanje kalorija. Može se voziti u prirodi ili u gradu, a trajanje vožnje može da bude prilagođeno vašim potrebama i obavezama.

Foto: pexels.com

U bazenu, reci, jezeru, moru... 

Plivanje

Plivanje je odličan način da se angažuju mišići celog tela bez opterećenja zglobova. Ova fizička aktivnost takođe pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, jačanju mišića i smanjenju stresa.

Foto: Shutterstock

Penjanje stepenicama lako možete da uklopite u svakodnevni život

Penjanje stepenicama

Penjanje stepenicama je jednostavna i laka fizička aktivnost koju lako možete da uklopite u svakodnevni život. Ova aktivnost pomaže u poboljšanju kondicije, jačanju mišića nogu i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Foto: Shutterstock

Joga poboljša fleksibilnost, ravnotežu i smanjuje stres

Joga

Joga je odličan način da se poboljša fleksibilnost, ravnoteža i smanji stres. Možete izvoditi različite vrste joge i prilagoditi ih svojim potrebama i nivou iskustva.

Koliko dugo i često? 

Preporučena količina fizičke aktivnosti varira u zavisnosti od individualnih potreba i ciljeva, ali opšte smernice su da odrasle osobe treba da vežbaju najmanje 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti nedeljno, ili kombinaciju ove dve vrste aktivnosti. Osim toga, preporučuje se i izvođenje vežbi snage za sve glavne mišićne grupe najmanje dva puta nedeljno.

Međutim, čak i mala količina fizičke aktivnosti može da ima značajan efekat na zdravlje. Na primer, samo 10 minuta brzog hodanja dnevno može da poboljša kardiovaskularno zdravlje, a 15-20 minuta vežbanja kod kuće ili u teretani nekoliko puta nedeljno može da poboljša snagu i mišićnu masu.

Napomena: Ako imate neke zdravstvene probleme, poput srčanih bolesti, pre nego što počnete sa vežbanjem, obavezno se konsultujte sa lekarom ili stručnjakom za fizičku aktivnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija