• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.09.2023

12:11

Petominutna navika može da smanji stres i poboljša raspoloženje! Evo o čemu se radi

freepik

Zdravlje

Petominutna navika može da smanji stres i poboljša raspoloženje! Evo o čemu se radi

Podeli vest

Kako da smanjite stres i popravite raspoloženje? Ako je verovati britanskom doktoru Majklu Mozliju, vrlo jednostavno.

Rešenje je u petominutnom pevanju svakog dana, piše britanski "San".

Dr Mozli kaže da pevanje omiljenih pesama može da smanji stres i poboljša raspoloženje, jer povećava nivoe hemikalija u telu koje su slične onima koje postoje u kanabisu, zbog čega se osećate opuštenije.

- Istraživanja pokazuju da je pevanje izvrstan način za podizanje raspoloženja, smanjenje osećanja teskobe i ublažavanje hroničnog bola. Jedan od načina na koji nam daje prirodno uzbuđenje jeste povećanje naših endokanabinoida. To su hemikalije koje se prirodno proizvode u našim telima, a imaju strukturu vrlo sličnu onima koje nalazimo u biljci kanabisa. Oni mogu da imaju efekat na poboljšanje raspoloženja u visokim koncentracijama - kaže dr Mozli.

Prema istraživanju Britanske akademije za terapiju zvukom, pevanje uz bilo koju muziku koju volite pet minuta dnevno dovoljno je za popravljanje raspoloženja.

Foto: Shutterstock

 

 

Doktor Mozli je dodao i da pevanje takođe pomaže oslobađanju "hormona sreće" poput endorfina i dopamina.

- Pevanje je jednostavno, besplatno i ima mnoštvo prednosti - od poboljšanja držanja, funkcije pluća i krvnog pritiska, do poboljšanja raspoloženja i smanjenja upale. I zapamtite, čak i ako su vam uvek govorili da nemate sluha, pevajte bez stida - to je samo jedna stvar u kojoj veština zapravo nije bitna, kaže britanski doktor.

Prethodna istraživanja takođe su pokazala da pevanje u horu poboljšava zdravlje i sreću. Studija koja je objavljena u Royal Society Open Science, pokazala je da pevanje u zajednici pomaže u stvaranju veza među ljudima brže nego uobičajeno druženje. Takođe, pevanje pomaže u poboljšanju disanja, držanja i napetosti mišića.

 - Pevanje iz zdravstvenih razloga može da bude dobra ideja. Muzika je deo lečenja u mnogim kulturama. Takođe može da doprinese društvenom zdravlju kroz upravljanje sopstvenim identitetom i međuljudskim odnosima - zaključuju istraživači.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija